Hur förvaltas en kirurgs liv?

2014-05-07 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 2 / 2014

Johan Westerdahl, vår ordförande i Svensk Förening för Endokrin Kirurgi, har helt oväntat gått bort. Det är en mycket stor förlust för hans familj, vänner, kollegor och Svensk Kirurgisk Föreningen. En man i sina bästa år, på toppen av sin karriär och med så mycket mer att ge. Vi kan inte ta till oss eller förstå att Johan har lämnat oss.

Denna plötsliga förlust sätter livet för oss som är kvar i ett annat perspektiv. Man stannar upp och funderar på livets innehåll. Gör jag rätt prioriteringar för mig själv och kommer dessa prioriteringar andra till glädje och
nytta? Hela livet måste präglas av en balans mellan arbetet, familjen och vänner. Detta är logiskt och klart, men fungerar verkligen vardagen enligt denna enkla logik?

Vi lever i en tid av mycket snabba förändringar där det ibland kan vara svårt att hänga med. Vårt yrke innebär ett stort ansvar för många människors liv och framtid, och vi måste yrkesmässigt prestera på topp hela tiden. Vi ska ofta ta snabba beslut, i rätt tid, evidensbaserade och dessa ska kommuniceras på ett empatiskt sätt till patienten och anhöriga. Ibland kan detta kännas övermäktigt i stressade situationer.

Strukturförändringarna inom vården rullar allt fortare med en massiv jakt på besparingar och effektiviseringar. Inget förändringsarbete hinner avslutas förrän ett nytt synsätt eller en ny modell ska implementeras. Det nns alltid någon som sitter inne med den ”ultimata” lösningen. Det sätter en oerhörd press på oss som ska se patienten i ansiktet och ständigt vara beredda att försvara ett system där poängen inte är tydlig. Finns det någon som räknat på vad det kostar att driva dessa förändringsarbeten? Gör vi några besparingar eller rent av – är dessa metoder kostnadsdrivande?

Johan Westerdahl vid stora forskarmiddagen Kirurgveckan i Halmstad 2009.

Sjukvården är ett enormt kunskapsföretag. Att vara verksam som kirurg innebär ett livslångt lärande. Att tillägna sig kunskap och utföra kirurgi i toppklass kräver en mycket lång utbildning och engagemang.

En välutbildad kirurg är en stor investering för sjukvården och samhället som bör vårdas väl för att man ska få ut maximalt av dennes kunnande till gagn för patienten.

Johan, du var en toppkirurg! Vi saknar dig oerhört.

”Den som fått ut mest av livet är inte den som levt längst, utan den som levt var minut”

ROBERT BRÄNNSTRÖM AGNETA MONTGOMERY
Vetenskaplig sekreterare Ordförande SKF
arbetskamrat m Johan