Ära den som äras bör inom forskning, utbildning och internationalisering

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 4 / 2014

Nu är valurnorna nedpackade för att återigen tas fram 2018. Vi har utnyttjat den stora medborgerliga förmånen att få lägga vår röst i öppna och fria val. Den politiska blombukettens konstellation varierar stort mellan landstingen och regionerna. Vi får nu se hur kirurgklinikerna runt om i landet kommer påverkas av dessa lokala parlament. Avstannar eller ökar centraliseringen? Hur skall ledtiderna vid cancerdiagnos kortas och med vilka medel? Kommer akutmottagningar stängas? Slår akutläkarreformen igenom äntligen med den nya specialistindelningen? Ett som är säkert är att vår kirurgiska vardag kommer inte se likadan ut om fyra år när det är dags för nästa val. Låt oss kämpa för det som är bäst för patienten

LARS JOHANSEN
lars.johansen@vgregion.se
Skövde

Sola i Karlstad lyste, under Kirurgveckan, med sin fysiska frånvaro men inte i den inre upplevelsen. När regnet stod som spön i Klarälven utanför kongresscentret så lös det desto varmare och välkomnande från våra värdar i Karlstad. Uppsnappat från minglet under veckan så vara alla mer än nöjda över det vetenskapliga programmet, industrins utställningar, sociala aktiviteter och nätverksbyggande. Karlstad levererade ännu en gång. Andra gången gillt. Stort tack Karlstad!

Svensk Kirurgisk Förening har under en rad år satt ökat fokus på några nyckelfrågor för en fortsatt stark svensk kirurgi. Genom att lyfta fram dessa frågor och ge dem mer uppmärksamhet så tror vi att vår del av samhällsbygget stärks. Ett fokusområde är kirurgisk forskning. Under Kirurgveckan i Karlstad delades det Stora Forskarpriset, på 200 000 kr, ut till transplantataionskirurgen Tomas Lorant och Ihrepriset, på 100000 kr, till Omid Sadr-Azodi.

Ett annat långsiktigt arbete för föreningen är utbildnings- och fortbildningsfrågorna. Där premierades KIRUB-dagarna med det sedan länge instiftade utbildningspriset. Ett diplom kommer tilldelas alla de kliniker som agerat värd för KIRUB-dagarna fram till nu. Ett tredje område där vi gjort en riktig satsning under de senaste två åren är att utveckla svensk kirurgis internationella kontakter. På årsmötet i Karlstad stadfästes i stadgarna att vi nu har en ny fast position i styrelsen som heter Internationell sekreterare. Vid invigningen av Kirurgveckan harangerades tre kirurger från Danderyds sjukhus för Årets Internationella insats där de utvecklat ett samarbetsprojekt med flera europeiska länder.

Inom det internationella temat delades också föreningens fellowship, på 80 000 kr, ut för en månads arbete eller auskultation vid en kirurgklinik i annat land. Denna gång utdelat till Robert Dahlberg för att utveckla den laparoskopiska kirurgin i Lidköping. Alla dessa priser stärker vår förening och yrkeskår. Grattis till er alla!