Balans mellan teknik och humanism

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 5 / 2014

Höstlovsveckan har för många kirurger inneburit en välbehövlig kvalitetstid med sina barn. Andra har tänt ljus och skänkt våra tidigare nära och kära en varm tanke under Alla helgon helgen. Båda aktiviteterna bygger på vikten av att visa omtanke om livets essens, det vill säga de som vi verkligen bryr oss om. Värna familj och nära vänner. Det måste skötas. Gödsla och vattna annars blommar inte trädgården. Men lite egentid måste man också få ha. För att exempelvis luta sig kolonialt tillbaka och läsa nästa nummer av Svensk Kirurgi. Håll till godo!

LARS JOHANSEN
lars.johansen@vgregion.se
Skövde

Endoskopisk Mucosa Resektion (EMR) vinner allt mer terräng nu även i Sverige såväl inom den övre gastrointestinala polyp- och tumörkirurgin som inom det kolorektala området. Kirurgin flyttar successivt sina positioner åt allt mindre traumatiserande stora operationer mot minimalinvasiva ingrepp. Vi får i detta nummer bekanta oss med metoden dels på länssjukhuset i Karlstad där man strukturerat byggt upp en modell för EMR på större kolorektala polyper och dels i artikeln från Stockholm om Barretts esofagus och tidig distal esofaguscancer. Metoden har länge använts i Sydostasien framför allt inom den övre gastrointestinala kirurgin. Flera svenska kirurger har varit där för att lära sig tekniken. Ett antal sjukhus, främst bland universitetskliniker, har tagit upp EMR alternativt ESD (endoskopisk submucosa dissektion) men Karlstad visar att proceduren kan tas upp även ute i länssjukvården med en god planering och utbildning. Hur är det på er klinik?

Karlstadsartikeln tar också indirekt upp frågan om task-shifting där utförandet av medicinsk vård flyttas från en personalkategori till en annan. Något som pågått under lång tid i Sverige och tycks fortsätta. Karlstad var tidigt ute med att lära upp sjuksköterskor att gastro och koloskopera. De har fått många efterföljare på ett stort antal sjukhus. Vilket sannolikt kommer behöva utvecklas allt mer nu vid införande av screening för kolorektal cancer. Nu kommer så nästa steg med ESD utfört av sjuksköterska. Utför sjuksköterskor skopier på ert sjukhus?

Vi kirurger har oftast ett starkt engagemang i de hårdare frågorna såsom operationstekniker som EMR, handläggning av komplikationer, accelererade vårdförlopp och kvalitetsregister. Det är också kärnan i vår verksamhet så vi skall inte släppa det fokuset men parallellt så skall vi också utveckla vårt humanistiska och etiska förhållningssätt. Därför försöker redaktionskommittén med vissa intervall lyfta fram det goda patientläkar samtalet. Längre fram har vi därför dels en artikel om det så viktiga brytpunktsamtalet och dels en kursbeskrivning om Det livsviktiga samtalet. Låt oss därför sträva efter en balans mellan teknik och humanism.