Nobel i spåret med internationella året

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 5 / 2014

Alfred Nobel var mycket begåvad, hade stor arbetsförmåga och fast tro på mänsklighetens utveckling genom fredlig kamp med naturens krafter.” Detta står att läsa på Wikipedia. Det är en perfekt förlaga för ett CV för en kirurg 2014, som kanske trots allt skulle kunna unna sig några dynamitgubbar då och då för att röra om i grytan, inte för att bli rik, men kanske för att synas här och nu. Det finns många rika personer som försökt göra sig odödliga på olika sätt. Nobel var mer försynt än så. Han hade troligen inte behov av att få spegla sig i den glans som komma skulle, eftersom han inte visste vilken impact det skulle få. Tänk att Nobels testamente skulle komma att betyda så mycket för Sverige och för internationell forskning. Varje år är det lika spännande när de aktuella pristagarna presenteras.

AGNETA MONTGOMERY
Ordförande SKF

Vi kirurger ska vara extra stolta, eftersom vi har en representant i Nobelkommittén sedan många år i form av Kirurgprofessor Bertil Hamberger vid Karolinska Institutet. Som höjdpunkt på det internationella året stod Svensk Kirurgisk Förening värd för höstens internationella UEMS möte för ”section of surgery” (internationell föreningen för ackreditering av specialister inom olika grenspecialiteter). Vår nyutnämnde internationella sekreterare, professor Malin Sund från Umeå, var huvudansvarig för ett mycket välorganiserat och uppskattat möte som hölls i Nobel Forum vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Detta är det ”magiska huset” där alla beslut tas om aktuell tilldelning av Nobelprisen, förutom fredspriset. Professor Hamberger höll en fantastisk föreläsning om hur det går till i det hemliga rummet där alla beslut tas och gav en fin kavalkad över de största medicinska genombrotten som premierats med priset. Detta blev en fin högtid och toppade föreningens satsning på det internationella året som nu går mot sitt slut. Det blev ju faktiskt två fantastiska år som detta tema fick stå i fokus för. Nu vill vi gärna summera lite av vad vi uppnått. Tanken har varit att vi ville sätta Sverige på kartan och vi ville ge svenska kirurger möjlighet att vidga sina vyer för ökat utbyte internationellt med ökade kunskaper som mål. Detta är givetvis en process som ska fortgå och nu har vi satt bollen i rullning.

Vi har först och främst fått en internationell sekreterarposition i styrelsen, vi har varit med och blåst nytt liv i Nordisk Kirurgisk Förening med många pågående aktiviteter, vi har skapat kontakt med den holländska kirurgstyrelsen för internationellt utbyte, ett internationellt fellowship har instiftats i samarbete med Covidien, stort internationellt fokus vid Kirurgveckan i Karlstad med global plenarsession, Svensk Kirurgi har varit späckad med reportage och artiklar med internationell prägel, delföreningarnas internationella arbete har stimulerats och under hösten har vi nu via kommittén för klinisk forskning lanserat ett nationellt deltagande i en världsomspännande studie inom ramen för ”GlobalSurge” avseende mortalitet och svåra komplikationer på alla akuta bukingrepp på barn och vuxna under 14 dagar. Anmäl er klinik och var med och bidra till en globaliserad forskning.

”Ord är den mest kraftfulla drogen som används av mänskligheten.”

Kipling, Nobelpristagare 1907