Slutet gott – allting gott

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 6 / 2014

Allting har ett slut. Förutom korven, som har två, och universum, som sägs vara oändligt. Det viktiga dock med ett slut är inte finaliteten, utan att punkten bara markerar övergången till något nytt! Nya möjligheter, ny inspiration och nya idéer. Det kallas utveckling och ger fräschör. Med detta nummer av Svensk Kirurgi sätter vi punkt för en rad saker och därmed görs flera avslut.

LARS JOHANSEN
lars.johansen@vgregion.se
Skövde

Nu när decembernätterna är långa och mörka påminns vi om att nådens år 2014 går mot sitt slut. Ett år som vi kan känna stor meteorologisk tacksamhet för. Förhoppningsvis har vi var och en också en lång räcka av händelser detta år som skänker glädje och stolthet. Njut av de minnena!

Styrelsen i Svensk Kirurgisk Förening har sedan fem år valt att ha ett fokusområde varje år. Ett sätt att, utöver det ordinarie styrelsearbetet, extra klart belysa och arbeta för ett speciellt ämnesområde under en begränsad period. Styrelsen har sett det som ett mycket framgångsrikt koncept. Internationell Kirurgi uppfattades ha så pass mycket tyngd, som fokusområde, att det tilldelades två konsekutiva år där den internationella profileringen genomsyrat mycket av vårt arbete. Vi tar nu farväl från detta profilområde och ser fram emot Forskningens År 2015.

Årets sista nummer av Svensk Kirurgi är mitt trettiosjätte, och det sista där undertecknad författar redaktörens reflektioner. Självklart med visst vemod. Arbetet som redaktör har varit extremt berikande och energigivande. Jag kan bara uppmana er alla som vill engagera er på något sätt i Svensk Kirurgisk Förenings alla olika delar att verkligen göra det! Det arbete man lägger ned ger tusenfaldigt tillbaka. Nu är mina sex år som redaktör slut. Det blev 36 nummer med 600 artiklar på 2000 sidor.

Redaktören står dock aldrig ensam. Jag vill framföra mitt varmaste tack till hela redaktionskommittén som har utfört ett enastående lagarbete. Likaså vill jag tacka huvudstyrelsen för bästa partnerskap. Jag vill hälsa vår nye redaktör, Jakob Hedberg, välkommen till jobbet. Lycka till!

Till sist har jag sparat det viktigaste. Vare sig vår förening eller vår tidning Svensk Kirurgi skulle fungera utan navet, kontinuiteten, omtanken, klokskapen och den höga kompetensen som vår sekreterare Barbara Dürr utgör. Ett oändligt stort tack Barbara för det fina samarbetet!

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Slut på 2014!