Svensk kolorektalkirurg uppmärksammas internationellt

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 4 / 2014

En livslång kolorektalkirurgisk karriär med eminent forskning, enträget driv av förbättringar inom vården främst av rektalcancer och en förebild i att förmedla kunskap vidare både nationellt och internationellt har renderat en högst ovanlig utmärkelse genom en eponym.

PER NILSSON
per.nilsson@karolinska.se
Stockholm

Sedan många, många år har de brittiska (ACPGBI), amerikanska (ASCRS) och australienska (CSSANZ) kolorektalföreningarna haft gemensamma återkommande möten vart tredje år. Dessa möten är kända som Tripartite och har haft stor betydelse framförallt i den anglosaxiska delen av världen.

Hedersföreläsningar

Mötesort har roterat mellan kontinenterna och detta år, i månadsskiftet juni–juli, var mötet i Birmingham, England. Vid varje möte har det inbjudits till tre olika hedersföreläsningar: ACPGBI Goligher Lecture (Golighers lärobok är mer än välkänd för alla kolorektalkirurger över 50 år), ASCRS Hanley Lecture och CSSANZ Hughes Lecture. Att tillfrågas om att ge en sådan föreläsning är naturligtvis såväl äro- som prestigefullt.

ESCP nu med i finrummet

Årets Tripartite var exceptionellt på så vis att den europeiska kolorektalföreningen (ESCP) för första gången ingick som en fjärde, fullvärdig partner i detta samarbete. Detta är en stor framgång för europeisk kolorektalkirurgi och en följd av att ESCP nu har etablerats som den helt ledande europeiska kolorektalföreningen. Många svenska kirurger ser det årliga ESCP-mötet i september som en av årets höjdpunkter – i år kommer vi att samlas i Barcelona 24–26/9.

Svensk kirurg som gjort avtryck

Med ESCP som fullvärdig Tripartite-partner följde också möjligheten för ESCP att instifta en fjärde hedersföreläsning till mötet. Från och med mötet i Birmingham finns nu ESCP Påhlman Lecture och den första upplagan av denna hedersföreläsning gavs av Lars Påhlman själv med titeln How to use radiotherapy in rectal cancer treatment in 2014. Att Pålle nu står som eponym-givare för denna föreläsning måste ses som ett välförtjänt internationellt erkännande för de mångåriga och värdefulla insatser som han gjort för kolorektalkirurgin i allmänhet och rektalcancerbehandling i synnerhet. Man måste också kunna se det som ett erkännande för svensk kirurgi – i konkurrens med tyska, franska och andra stora nationers namn väljer ESCP att hedra en svensk! Svensk Kirurgisk Förening arbetar med frågor kring internationalisering och man måste tro att händelser som denna i allra högsta grad stärker detta arbete.

Lars Påhlman håller hedersföreläsning.