Forskningens år – se möjligheterna

2015-02-10 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 1 / 2015

Nytt år och nya möjligheter, visst är det skönt att lämna en del saker bakom sig och känna att man kan börja om, eller gå vidare. Det finns ett naturligt avstamp vid nyår. Man kan placera en del gamla dåliga samveten i ett fack för arkivering och inse att man inte är fullkomlig. Nyårslöften brukar alltid vara orealistiska. Det finns bara ett som jag lyckats hålla i flera decennier, och det är att bädda sängen varje morgon. Kan kanske kännas tvångsmässigt, men jag tänker varje morgon, vad fint det blir och vad trevligt det ser ut när jag ska gå och lägga mig.

Vi lägger nu två år med internationellt fokus bakom oss och kan konstatera att de verkligen var rätt i tiden. Vi har öppnat många portar för internationellt samarbete, som också har speglats i denna tidning, med ett stort antal artiklar på detta tema. Tänk alla ni kollegor som har delat med er av era erfarenheter och berikat oss med spännande reportage och artiklar från världens alla hörn. Denna generositet har gett mig många gratisresor under åren. Varmt tack alla!

Nytt år och nu har vi bäddat sängen med nya frä- scha lakan. ”Forskningens år” står för dörren. Som tur är skrivs ordet ”år” på samma sätt i både singular och plural, vilket betyder att vi har full tolkningsfrihet för begreppet ”Forskningens år”. Vi har faktiskt redan bestämt att vi ska fokusera på detta tema i två år. Erfarenhetsmässigt har vi kunnat konstatera att sträckan för projekt, implementering och utvärdering tar mycket längre tid än vad en ”normal” kirurg tror (ekvivalent med att beräkna tiden för en operation).

Kommittén för klinisk forskning, som tagit sig an uppdraget och satt agendan för aktiviteter under ”Forskningens år”, har inte legat på latsidan. Kommittén har under hösten gjort upp en spännande arbetsplan. I denna inkluderas bland annat att vi nu höjer prissumman för Stora Forskarpriset till ursprungsbeloppet på 250 000 kr. Detta är vår kronjuvel som gett stora forskare ett ökat anseende och en skjuts i karriären. Detta är vi stolta över. För bästa kirurgiska avhandling och bästa vetenskapliga ST-arbete inrättas två nya priser. Ekonomiska incitament och finansiering av klinisk forskning kommer också att stå i fokus, liksom värdet av den kliniska forskningen. Aktiviteter med forskning i fokus under Kirurgveckorna kommer att öka, där också delföreningarna kommer att bli engagerade.

En fin övergång mellan det internationella året och forskningens år har varit den internationella studien ”GlobalSurge” där tio kliniker i Sverige anslöt för att studera komplikationer till akut kirurgi.

Det finns många som arbetar mycket engagerat och hårt för föreningen och jag vill särskilt uppmärksamma mina närmsta medarbetare i styrelsen. Vår ekvilibristiske skattmästare Staffan Gröndal och vår kreative redaktör Lars Johansen har lämnat styrelsen för en ny generation. Tack båda för fantastiska och ovärderliga insatser för föreningen och för era personliga engagemang som satt sådana avtryck både i handling och i våra hjärtan. Vi hälsar Anders Hyltander, vår nye skattmästare, och Jakob Hedberg, vår nye redaktör varmt välkomna. Pressen är hård, men ni kommer att klara den med glans.

Välkomna alla att bidra med idéer för att forma Forskningens år. Med allas engagemang blir vi en stark förening.

”Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen har tänkt”

AGNETA MONTGOMERY
Ordförande med forskning i fokus

Styrelsen 2015. Från vänster Anders Hyltander kassör, Bärbel Jung kvalitetsansvarig tillsammans med Pia Näsvall (saknas på bilden), Oskar Hemmingsson IT-ansvarig, Robert Bränström vetenskaplig sekreterare, undertecknad, Jakob Hedberg redaktör, Barbara Dürr kansliansvarig, Yücel Cengiz forskningsansvarig, Peter Elbe utbildningssekreterare. Malin Sund internationell sekreterare fattas på bilden.

Ulf Gunnarsson ordförande och Ewa Lundgren ledamot Forskningskommittén