Blir det någon ny specialistskrivning?

2015-06-22 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 3 / 2015

Svensk Kirurgisk Förenings kompetensbevis avskaffades när den förra förordningen om specialistutbildningen började gälla (SOSFS 2008:17). Det fanns flera orsaker till det. Dels så hade den gamla skrivningen blivit förlegad. Frågorna var dåligt uppdaterade och det var många ST-läkare, examinatorer och aktiva inom föreningen som lade ner ett stort arbete på en examination som inte var obligatorisk. I stället var tanken att examination skulle ske i anslutning till varje kurs. Arrangörerna av KUB kurserna fick som krav att alla kurser inte bara skulle ha en skriftlig examination utan även en skrivning före eller vid kursstart (sk förskrivning). ATLS var en förebild när examinationerna till kurserna skapades.

PETER ELBE
peter.elbe@karolinska.se
Stockholm

MALIN SUND
malin.sund@umu.se
Umeå

Önskemål om ny skrivning

Eftersom kompetensbeviset inte var obligatoriskt, och flera ST-läkare och kliniker valde att inte satsa på skrivningen, så är det många som saknar kompetensbeviset. Förfrågningar om att skapa en ny skrivning har kommit från både ST-läkare och handledare. Förra året uppvaktade professorsgruppen SKF och erbjöd sig att verka för att skapa en ny examination. Frågan skapade en livlig diskussion under mötet mellan SKF:s styrelse, verksamhetscheferna, studierektorerna och professorerna. Nu när det kommer ytterligare en ny förordning som reglerar specialistutbildningen (SOSFS 2015:8) är frågan: Blir det någon ny specialistskrivning?

Inga krav från SoS

Fortfarande ställer inte Socialstyrelsen några krav på slutexamination av ST-läkare och Läkarförbundet driver inte frågan. Detta förfarande är unikt i ett europeiskt sammanhang. SKF undersöker dock möjligheten att ansluta sig till den europeiska examinationen i allmän kirurgi den (ESBQ examination in General Surgery). De som avlagt denna examination får titeln Fellow of the European Board of Surgery/GenSurg – F.E.B.S./GenSurg.

Europeisk flagg?

Den europeiska specialistexaminationen hölls första gången redan år 1996. Sverige och de övriga nordiska länderna valde dock att stå utanför skrivningen, då många av momenten inte var anpassade till den typ av verksamhet som svenska kirurger bedriver. Bland annat så omfattar den europeiska examinationen viss ÖNH-kirurgi och ortopedi. Nu har dock den europeiska kirurgföreningen, UEMS Section av surgery, öppnat för möjligheten att kunna skräddarsy examinationen efter de olika ländernas behov. Frågan började diskuteras under UEMS mötet i Stockholm hösten 2014 och diskussionerna fortsatte under mötet i Berlin nu i våras. Så även om kompetensbeviset inte regleras enligt den nya målbeskrivningen så är det möjligt att examinationen återuppstår under europeisk flagg.