Nu har den nya specialistutbildningen börjat gälla

2015-06-22 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 3 / 2015

Utbildningskommittén i Svensk Kirurgisk Förening har gjort ett stort arbete i beredningen av den nya specialistutbildningen. I och med detta har man kunnat få igenom många synpunkter i den slutgiltiga skrivningen av socialstyrelsens föreskrift för läkares specialistutbildning. Peter Elbe och Helena Taflin redogör här för hur den nya utbildningen är uppbyggd.

PETER ELBE
peter.elbe@karolinska.se
Stockholm

HELENA TAFLIN
helena.taflin@vgregion.se
Göteborg

Den första maj 2015 började den nya specialiststutbildningen (SOSFS 2015:5) att gälla. Bland annat har urologi, kärlkirurgi, plastikkirurgi och barnkirurgi blivit egna basspecialiteter. Det gamla systemet, som regleras av SOSFS 2008:17, kommer att finnas kvar under en övergångsperiod. Det innebär att den som gör sin ST enligt det gamla systemet måste lämna in sin specialistansökan senast 30 april 2022. Kvalitetssäkringen av utbildningen har förbättrats i den nya utbildningen. Till exempel måste en extern kvalitetsgranskning (i princip en SPUR-inspektion) göras var femte år och eventuella brister måste åtgärdas. De 20 delmålen i den gamla utbildningen har ersatts a-, b- och c-delmål där a-delmålen är lika för alla specialiteter, b-delmålen är lika för de flesta specialiteter och c-delmå- len är specifika för varje specialitet.

Den gemensamma kunskapsbasen

Den största nyheten för kirurgins del är att en gemensam kunskapsbas, ibland kallad ”common trunk”, har införts för en del närliggande specialiteter. Kirurgi kommer till exempel att ha en gemensam kunskapsbas med kärlkirurgi, urologi och plastikkirurgi. Barnkirurgerna ingår formellt inte i den gemensamma kunskapsbasen men vill ändå ha samma utbildningsprogram. Barnkirurgerna har också haft representanter med i den specialitetsöverskridande grupp som tagit fram hur den gemensamma kunskapsbasen ska se ut för kirurger. Enligt Socialstyrelsens direktiv är målsättningen att ST-läkaren ska kunna gå primärjour i kirurgi efter genomgången gemensam kunskapsbas. Den gemensamma kunskapsbasen regleras av delmålen c1–c4 i nya målbeskrivningen och dessa delmål är alltså identiska för de specialiteter som ingår i den kirurgiska gemensamma kunskapsbasen. Tanken är att den gemensamma kunskapsbasen ska kunna genomföras på ungefär ett år. För att lyckas med detta krävs att klinikerna har ett strukturerat utbildningsprogram det första året. Mycket av tiden kommer av naturliga skäl att behöva läggas på akutverksamhet men det är viktigt att ST-läkarna också bereds möjlighet att få gå kurserna BKT, ATLS och akut kirurgi som är obligatoriska kurser inom den gemensamma kunskapsbasen. Akut kirurgi är en helt ny kurs som har skapats för att den nya målbeskrivningen ska kunna uppfyllas. Det är värt att poängtera att delmå- len c1–c4 alltså ska kunna uppfyllas helt inom cirka ett år. Det betyder till exempel att narkosrandning på IVA och operation inte förväntas göras under det första året för att delmål c4 (som handlar om anestesi) ska bli uppfyllt. Dessa placeringar får istället lösas inom ramen för de andra delmålen. Längre fram i detta nummer av Svensk Kirurgi kan ni läsa mer om den nya kursen Akut kirurgi och om hur den gemensamma kunskapsbasen praktiskt kan utformas på en klinik.

Det nya regelverket innehåller bland annat:

• skärpta krav för kvalitetsgranskningen av ST

• nya bestämmelser för tredjelands-specialister

• ny specialitetsindelning med sex nya specialiteter

• ny struktur i målbeskrivningarna samt

• gemensam kunskapsbas för kirurgi, kärlkirurgi, urologi och plastikkirurgi.

Ny målbeskrivning

I och med att urologerna och kärlkirurgerna har blivit egna specialiteter har också kraven i målbeskrivningen höjts för kirurger när de gäller framför allt gastrointestinal kirurgi. Socialstyrelsens har varit mycket lyhörda för de synpunkter som Svensk Kirurgisk Förening kommit med under arbetet med den nya målbeskrivningen. Så gott som alla förslag till förändringar som föreningen lämnade i sitt remisssvar har kommit med i den nya målbeskrivningen.

Utbildningsboken

Nu när den nya målbeskrivningen har publicerats finns det också ett behov av att revidera utbildningsboken. Avsnitten som reglerar den gemensamma kunskapsbasen, alltså c1–c4 har redan skrivits tillsammans med de övriga inblandade specialiteterna så att klinikerna ska kunna börja planera för den gemensamma kunskapsbasen så fort som möjligt. Utbildningskommittén kommer efter sommaren att påbörja arbetet med att revidera utbildningsboken i sin helhet och planerar att under hösten skicka ut ett utkast på remiss. Både den gamla och den nya ST– förskriften finns tillsammans med relevanta målbeskrivningar att ladda ner på Svensk Kirurgisk Förenings hemsida.