UEMS Section of Surgery Berlin 27–28 mars

2015-06-22 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 3 / 2015

UEMS Section of Surgery höll sitt vårmöte 2015 på InterCityHotel Berlin Hauptbahnhof i Berlin. Svensk Kirurgisk Förening representerades av internationella sekreteraren Malin Sund, KIRUBs ordförande Ebba Kihlstedt och Oliver Gimm som är ny ordförande för Division of Endocrine Surgery inom kirurgsektionen i UEMS.

MALIN SUND
malin.sund@umu.se
Umeå

Det har varit ett uttalat önskemål att även yngre representanter ska delta vid möten då man diskuterar flera frågor relaterade till specialistutbildning inom kirurgi. Här ser man dock att Sverige ligger i framkant och de övriga 28 medlemsländerna har haft svårt att leva upp till denna ambition. Förhoppningsvis kan detta förbättras framöver.

Symposium om ackreditering

Traditionen har varit att hålla ett symposium om ett angeläget tema dagen innan sektionsmötet. Denna gång var temat Surgical Training and accreditation in Germany and in Europe. Under symposiet beskrevs bakgrund och struktur av EBSQ (European Board of Surgical Qualification) examinationerna. Samarbetet mellan UEMS och de nationella läkarförbunden diskuterades, liksom arbetet inom EACCME (The European Accreditation Council for Continuing Medical Education) och ackreditering. Sammantaget kan man säga att de olika ländernas varierande utbildningsstrukturer, -tider och krav på examination både avseende hur man erhåller specialitetsbevis samt behoven på ackreditering medför stora utmaningar vad gäller en eventuell harmonisering av specialistutbildningarna inom Europa. Samtidigt finns det stort behov för detta med tanke på den ökande rörligheten inom Europa, samt migrationen av läkare och annan sjukvårdspersonal till Europa. Man diskuterade hur det skulle kunna gå att integrera ESBQ med de nationella kraven för specialistutbildning inom kirurgi. Detta medför stora utmaningar och en rädsla för att en harmonisering skulle medföra en sänkning av kraven till minsta gemensamma nivå vilket skulle kunna medföra försämrade kliniska färdigheter. Det finns i flera länder också en invecklad juridisk struktur vilket skulle medföra problem avseende integrationen av ESBQ och specialistskrivningar.

Ett svenskt perspektiv

Sverige sticker ut i detta sammanhang med mycket lågt satta obligatoriska krav på genomförda operationer samt formell examination. Vi är ett av mycket få länder utan specialistskrivning inom UEMS! Det väcker också stark förundran i UEMS sammanhang att det är den som utbildar som också skriver på ansökan om specialistbevis (m.a.o. verksamhetschef och handledare vid den utbildande kliniken). Sverige kommer att initiera ett arbete för att på sikt kunna erbjuda kompetensbevis/ESBQ för allmänkirurgi för svenska kirurger. Denna ESBQ examination har modifierats i struktur så att nationella särdrag kan tas i beaktande.

Section of surgerys möte

Mötet inleddes med en presentation av värdnationen där man belyste olika aspekter av det tyska sjukvårdssystemet. Vi fick höra om tyska kirurgföreningens historia samt sjukvårdsystemet i Tyskland. Strukturen består av en i princip helt tudelad verksamhet mellan öppenvård och slutenvård. De i öppenvård verksamma kollegorna är entreprenörer, och inom kirurgin består det framför allt av mottagningar med kirurgia minor, endoskopister, proktologer och bråckkirurger. Den största andelen av kirurger arbetar dock inom slutenvården, och av sjukhusen är en tredjedel offentliga, en tredjedel drivna av stiftelser/ kyrkor och en tredjedel privata. Det finns en överkapacitet av sjukvård och man är i ett läge där sjukhusen tävlar med varandra om patienter. Detta har lett till extrem god tillgänglighet – det finns till exempel ingen som väntar mer än två månader på en operation oavsett orsak. Samtidigt har alla vårdgivare inte resultat i jämförbar nivå och tyskar utnyttjar sjukvården betydligt mer än medborgare i andra jämförbara stater. Detta illustrerar igen det knepiga sambandet med tillgång och utbud inom sjukvården. Tyskland kommer at drabbas av en stor brist på sjukvårdspersonal närmaste åren och detta drabbar i synnerhet operativa specialiteter. Det har varit svårt att rekrytera yngre kollegor till kirurgi i och med att arbetsbelastningen upplevs som tung och svår att kombinera med övriga delar av ett gott liv. Detta medför att man funderar på att förflytta en del av traditionella läkaruppgifter till andra yrkeskategorier som bl.a. sjuksköterskor. Detta är ju en utveckling som vi också ser i Sverige.

Flera nya ackrediteringar

De tio olika divisionerna inom Section of Surgery redovisade resultat från de senaste ackrediteringarna och man kan se att antal anmälda och ackrediterade håller jämn takt. Av de ackrediterade utgör kollegor från icke-UEMS länder en tämligen stor andel. Det har startats upp ett antal nya arbetsgrupper (working groups) bland annat kirurgisk endoskopi, minimalinvasiv-, bariatrisk och metabol- samt akutkirurgi. Arbetsgrupperna jobbar för ackrediteringar av dessa fält och kan på sikt bli nya divisioner. Svenska deltagare till dessa kommer att föreslås. Under mötet blev arbetsgruppen för esofagus/ventrikel uppgraderad till division och i denna arbetsgrupp har flera svenska kollegor jobbat aktivt med en första ackreditering planerad att hållas i Stockholm.

Brandenburger Tor i kvällssken.