Nordic postgraduate course in gastric and esophageal cancer surgery

2015-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 4 / 2015

Ett internationellt möte med fokus på kirurgisk teknik vid operation för ventrikel- och esofaguscancer gick av stapeln i början av juni i år. David Edholm ger en sammanfattning av sina intryck från Huddinge och Fjäderholmarna.

David Edholm
david.edholm@akademiska.se
Uppsala

Den 8–9 juni samlades kirurger från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Holland på Huddinge sjukhus för att ta del de nya rönen rörande lymfkörteldissektion vid ventrikelcancerkirurgi och minimalinvasiv teknik vid esofagusresektion. För tredje gången var Takeshi Sano från National Cancer Institute Hospital, Tokyo, Japan på plats för att generöst dela med sig av sin stora kunskap. Han visade bland annat pedagogiska operationsfilmer från de omfattande lymfkörtelutrymningar som är japansk standard vid ventrikelcancer. Han föredrog öppen kirurgi vid alla tumörstadier över T1 och använde huvudsakligen diatermi vid dissektionen. Därefter följde en genomgång av magsäckens komplicerade embryologi och övre gastroteamets i Huddinge erfarenheter av laparoskopisk ventrikelresektion med tillhörande operationsfilmer. Dagen avslutades med att Lars Lundell väckte liv i auditoriet genom att helt ifrågasätta nyttan av ventrikelsond vid nämnda operationer. Mindre kontroversiellt var då stent som rekommenderades som första hands behandling vid anastomosläckage. Stockholms skärgård visade sig från sin bästa sida när vi återhämtade oss under en mycket trevlig middag på Fjäderholmarna.

Dagen efter visades film av esofagusresektion med öppen teknik från Lund och Jan Johansson menade att två vana operatörer, dubbellumentub och ultraljudssax underlättar. Jari Räsänen från Helsingfors visade därefter en välstrukturerad thorakoskopisk Ivor-Lewis med höger sida av thorax uppåt, som Huddinge följde upp med motsvarande fast med patienten i bukläge. Båda sätten var välfungerande och anastomosen kunde göras med cirkulär eller linjär stapler. Ett strukturerat program för tidig återhämtning efter esofagusresektion har implementerats på Huddinge och detta tycktes ha minskat behovet av intensivvård postoperativt.

Öppen debatt, internationell atmosfär, operationsfilmer samt välarrangerad kurs bidrog till ett mycket bra möte som varmt rekommenderas nästa gång tillfälle bjuds. Det gjordes också reklam för ESDEs möte i Stockholm 5–7 november i år då den första skrivningen för europeisk ackreditering för esofagusventrikel-kirurgi kommer att hållas.

http://www.esde2015.com/