Örebro – tack för en magnifik vecka!

2015-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 4 / 2015

Vill tacka er alla medarbetare, med Göran Wallin i spetsen, som format denna 20:e Kirurgvecka. Nu sätter ni press på oss i Skåne. Tänk att vädret stod oss bi och att vi fick vara med och dela glädjen av en 750-årsfirande stad smyckad till tänderna.

Vill också tacka Robert Bränström, vår ordförande i programkommittén, som tillsammans med sitt team, Örebrogänget och alla delföreningar format ett fullmatat vetenskapligt program av mycket hög kvalitét. Vill också tacka alla företag för en magnifik utställning där massor av nyheter presenterades. Det är en förmån att få se allt i ett samlat perspektiv.

Jag hade förmånen att få ha vår BJS-föreläsare, professor Elliott, till bordet vid galamiddagen under årets Kirurgvecka. Vi hade en spännande konversation om kirurgins utveckling och struktur i olika länder. Hur får man en jämlik vård? Hur ska vi ha råd att utveckla och säkra alla nya tekniker som introdueras? Hur ska vi effektivt kunna utbilda nya kirurger? Hur ska vi möta patienternas förväntningar på vården avseende tillgänglighet och kvalité? Hur ska IT-utvecklingen implementeras så att den blir en tillgång för vården? Ja – listan kan göras lång.

Jag fick efter denna diskussion en vidare insikt om kirurgins betydelse. I Sverige har vi ett stort försprång ur internationellt perspektiv. Vi har ”Kirurgveckan”! Professor Elliott öste lovord över detta fenomen. Tänk att det finns ett land där man har en arena för en öppen och konstruktiv diskussion, där alla synes ha chansen att vara med och påverka utvecklingen. Låt oss vårda detta fenomen.

”Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad.”

Agneta

Tacksam ordförande

Vid föreningens årsmöte erhöll 13 kollegor certifikat efter fullgjord ”bakjoursskola”; Karl Hagman, David Korman, Pia Näsvall, Jenny Nyqvist, Christoffer Odensten, Jakob Hager, Ilias Tsiolis, Malte Norström, Håkan Andreasson, Marcus Sundén, Marie Engman, Bengt Hansske och Ellen Andersson.

SKFs kansli bestående av från höger allas vår Barbara Dürr, Birgitta Haglund KUB-ansvarig samt undertecknad vid föreningens monter i Örebro.