Var ska vi lägga resurserna?

2015-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 4 / 2015

Efter en fantastiskt lyckad Kirurgvecka är nu hösten igång. Abstraktrekord, utställarrekord, väderrekord och jag vet inte allt! Nu har Malmö- Lund verkligen något att leva upp till. Under hösten kommer utvalda delar av Kirurgveckans föreläsningar som vanligt att refereras i Svensk Kirurgi. Vi får redan i detta nummer ta del av Sara Regnérs forskning som resulterat i Stora Forskarpriset.

JAKOB HEDBERG
jakob.hedberg@svenskkirurgi.se
Uppsala

Förhoppningsvis sprids nu en del av Kirurgveckans stora kunskapsutbud på hemmaklinikerna då klinikens vardagsarbete tar vid. För att ytterligare inspirera till vetenskapligt tankesätt belyser vi denna gång confounding, eller förväxling, i vår kolumn om klinisk forskning. Vi får dessutom skrämmande inblickar i den mörka akademin och en artikel fokuserar problemet med att värdera massförfattarskap. Kanske något för en framtida debatt i tidningen eller på twitter?

Urologin ligger nära allmänkirurgin och utbyte av kunskap mellan specialiteterna är nödvändig. I en artikel om hematuri får vi se ett exempel på att vi utnyttjar våra resurser bättre om vi fokuserar på ett mer grovkornigt fynd (makrohematuri) än den högupplösta undersökningen mikrohematuri. Det väcker många tankar kring alla de alltmer känsliga undersökningar som marknadsförs till befolkningen som självklara vägar till bättre hälsa, och hur detta påverkar resursutnyttjandet i den offentliga vården. I en tid då mer och mer blir tekniskt möjligt måste vi som profession till slut bedöma var vi ska satsa pengarna. Denna diskussion kommer också upp i en artikel som belyser de stora landvinningar har gjorts inom ECMO-behandling.

Det har verkligen varit roligt att jobba med dessa, mina första nummer av Svensk Kirurgi, som redaktör. Det finns ett stort intresse för tidningen och en stor generositet med bidrag av hög kvalitet. Jag ser fram mot fler bidrag av hög klass! Vårt twitterkonto får alltfler följare och min förhoppning är att även det ska bli en naturlig informationskanal från och till Svensk Kirurgisk Förening. Vi arbetar för närvarande med att kunna länka till individuella artiklar även den vägen så att de blir enklare att nå från mobila enheter. I bästa fall kan ju detta leda till en lättåtkomlig diskussion och debatt. Vem vet, kanske kan någon av artiklarna i detta nummer rent av leda till en ”twitterstorm”. Som vanligt har vi också intressanta mötesrapporter, bakjoursfall och beskrivning av kurser såväl om basal endoskopi och om att ”lära lärarna”, och mycket annat.

Trevlig läsning!