Efterdyningar

2016-06-20 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 3 / 2016

Man anar ett slut på en hektisk termin. Våra läsare jobbar hårt i en pressad vård och nu stundar välförtjänt vila. Förhoppningsvis kan sommaren bjuda på dagar som den på omslaget. Oavsett var man firar sin semester får vi hoppas på lugna dagar i fint väder.

JAKOB HEDBERG
jakob.hedberg@svenskkirurgi.se
Uppsala

Den mediastorm som blåst kring Paolo Macchiarini de senaste månaderna börjar ebba ut. Nya vinklar blir av och till belysta i media men den stora mediestormen har bedarrat. Det kommer att ta lång tid än innan vi kan överblicka alla konsekvenser av denna affär. Ett lite ovanligt men intressant grepp är att studera hur vi beter oss i de öppna kommentarsfält som finns på de nationella medicinska tidskrifterna. Om det kan vi läsa i det här numret och det verkar som att våra kollegor från psykiatrin är mest aktiva här. Oklart varför. Kanske ställs etiska frågor oftare på sin spets inom psykiatrin? Vidare ser man att fokus i de kommentarer som publicerats är ledning i första hand och granskningsprocessen i andra hand. Det är därför särskilt glädjande att kunna ge Bengt Gerdins perspektiv på hans arbete som sakkunnig.

I en artikel om kirurgi vid Skånes Universitetssjukhus kan vi läsa om många nationella och internationella spetsverksamheter både kliniskt och inom forskning. Förutom detta bedrivs grundutbildning med den äran och det är tydligt att man i Skåne lyckats förmedla entusiasm för ämnet kirurgi. Där har det nämligen, som första utbildningsort i landet och efter internationell modell, bildats ett studentnätverk för kirurgi. Anna Örnfjärd och medförfattare presenterar deras verksamhet som också sprider sig till andra utbildningsorter vilket vi kommer att belysa i kommande nummer.

Vi har under året haft en debatt om poängsystemet i kolorektalcancerregistet. I vissa fall kan det vara svårt att veta hur ovanliga komplikationer ska registreras och Peter Matthiessen belyser i en debattartikel några knepiga fall. Svar från registergruppen om lämplig strategi finns i efterföljande artikel.

Många möten refereras och det är alltid mycket glädjande att få rapporter från dem och på så vis kunna sprida budskap från mötesverksamheten till en bredare krets. Vi har också en forskningskolumn om fallkontrollstudier att begrunda och mycket mer. Trevlig läsning och en riktigt skön sommar önskar redaktionen så ses vi i Malmö i augusti!