Nils G. Kock Workshop – Den kontinenta ileostomin

2016-06-20 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 3 / 2016

I slutet av mars anordnades den första internationella workshopen gällande Kockreservoar-kirurgi i Göteborg, där proceduren med kontinenta ileostomier (Kocks reservoar) en gång föddes och utvecklades av framlidne professor Nils G. Kock (1924–2011)*.

MATTIAS BLOCK/PÄR MYRELID
mattias.block@vgregion.se/par.myrelid@liu.se
Göteborg/Linköping

Workshopen arrangerades gemensamt av Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra i Göteborg och Universitetssjukhuset i Linköping. Kursledare var Mattias Block och Pär Myrelid.

Kontinent ileostomi

Den kontinenta ileostomin är ett alternativ för patienter med IBD som inte önskar stomi och där ileorektal anastomos eller bäckenreservoar inte är lämpligt av olika anledningar. En funktionell kontinent ileostomi är behäftad med en mycket god livskvalitet och patienter som en gång har haft en välfungerande Kock reservoar underkastar sig gärna både en och flera re-operationer om reservoaren börjar krångla (de vanligaste bekymren är läckage och/eller intuberingsbekymmer). Just den frekventa revisionskirurgin är metodens baksida där upp till 50 procent av patienterna någon gång behöver revideras. Dock inkluderar den siffran även lokala revisioner i hudplan och inte enkom laparotomier.

Djurlabövningar

Dag ett tillbringades på Experimentellt Biomedicinskt Centrum (EBM), djurlaboratoriet knutet till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Kursintroduktionen hölls av kurlsedarna med historik och utveckling, tekniken vid anläggande av reservoaren, patientselektion, uppföljning och utfall. Efter det deltog de 16 kursdeltagarna från Storbritannien, Belgien, Norge och Sverige vid grisövningarna där samtliga deltagare fick möjlighet att utföra flertalet nykonstruktioner av Kocks reservoar. Kursledarna cirkulerade kring borden och stöttade samt gav glada tillrop. Dagen avslutades med föreläsning av Tom Öresland gällande revisionskirurgin med nyttiga tips och tricks.

Live-operationer

Dag två hölls på Östra Sjukhuset och på morgonen presenterades dagens två patientfall. Därefter berättade stomiterapeut Eva Carlsson om den viktiga postoperativa vården där stomiterapeuten och personalen är en mycket viktig del för att garantera bästa möjliga utfall av operationen. Anna Solberg, Östra, föreläste om vikten av rätt uppföljning och stöttning postoperativt. Därefter opererades två patienter på parallella salar; en nykonstruktion samt en revision. Vissa kursdeltagare var med i såret medan majoriteten såg ingreppen på länk till Telemedicin med intensiv dialog mellan operationssalarna och auditoriet. Dagen avslutades med en summering samt kursutvärdering.

Nöjda deltagare

Ambitionen med workshopen/kursen var att skapa en förståelse och vilja att introducera den kontinenta ileostomin som ett komplement i kirurgin av våra patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), framförallt ulcerös kolit. Stämningen var familjär och konstruktiv, alla kursdeltagare var mycket aktiva och kursutvärderingarna gav mycket höga poäng. Vi upplevde att workshopen var en succé med en perfekt mix av teori och praktik, djurlab samt livekirurgi. Samtliga kursdeltagare kände sig inspirerade att ta upp tekniken som ett komplement i det kirurgiska omhändertagandet av sina IBDpatienter. Om man tar upp tekniken och erbjuder den i arsenalen av potentiella operationer med syfte att göra sina patienter stomifria måste man se till att ha att multidisciplinärt omhändertagande och stark teamkänsla. Man måste ha ett strukturerat uppföljningsprogram samt ha beredskap för revisionskirurgi. Med tanke på ingreppets komplexitet bör man även ha god volym för att upprätthålla kompetensen. I dagsläget utförs denna typ av kirurgi i Sverige av Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg och Universitetssjukhuset, Linköping. Därom ligger en nationell informell överenskommelse. Vi (Göteborg och Linköping) stödjer det gemensamt och kommer framgent att öka vårt samarbete för att optimera omhändertagandet av våra patienter med kontinenta ileostomier.

Vi har redan nu beslutat oss för att köra en favorit i repris då efterfrågan från Europa och övriga delar av västvärlden är hög så redan nu är nästa kursdatum spikat inför nästa Kock seminarium 1–2 mars 2017. Välkomna då!

Samtliga deltagare fick möjlighet att utföra flertalet nykonstruktioner av Kocks reservoar på Experimentellt Biomedicinskt Centrum (EBM).

* En Kock reservoar är en kontinent ileostomi konstruerad av terminala ileum med en intraabdominell reservoar, kontinent för både tarminnehåll och gas. Patienten kontrollerar tömningarna själv med en kateter, vanligen fyra–fem gånger/dag och kan mellan tömningarna enbart ha ett förband på platsen, därmed undviks stomi. Nils G. Kock var professor i kirurgi i Göteborg och den kirurg som utvecklade tekniken, först på urostomier och därefter på ileostomier. Den första operationen utfördes 1969 och tekniken har därefter förts vidare till dagens kirurger. Under en period var tekniken vilande men efterfrågan har ökat både nationellt och internationellt. Vi har ett ansvar att föra arbetet vidare och erbjuda lösningen för våra patienter som önskar stomifrihet.