Trauma + akutkirurgi = sant

2016-10-06 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 5 / 2016

En stor del av vår kår och en stor del av den kirurgi som bedrivs i Sverige är idag hemmahörande på akutkirurgiska sektioner. På Kirurgveckan fortsatte formeringen av den nya delföreningen Svensk Förening för Akutkirurgi och Traumatologi.

Sakarias Wangefjord
Malmö
sakarias.wangefjord@skane.se

På traumaföreningens årsmöte under Kirurgveckan i Malmö beslutades om en transformation till Svensk Förening för Akutkirurgi och Traumatologi. Ytterligare ett årsmöte krävs för denna stadgeändring, så äktenskapet träder i kraft först nästa år.

Utöver att akutkirurgin nu får ett officiellt forum så är det vår övertygelse att även traumatologin gynnas av sammangåendet.

Kvalitetssäkring av akutkirurgi

Akutkirurgiska nätverket och traumaföreningen höll även ett gemensamt välbesökt symposium där European Society for Trauma and Emergency Surgery (ESTES) ordförande, dr Jonathan Tilsed, var gästföreläsare. Efter en historisk exposé beskrev dr Tilsed den internationella utvecklingen med ett sammangående mellan akut- och traumakirurgin. Han betonade även hur angeläget det är att bedriva högkvalitativ akutkirurgi. Viktigt här är att allokera rimliga resurser för det akutkirurgiska uppdraget och att utbilda kirurger inom området. Behovet framgår genom rapporter om skiftande kvalitet och mortalitet inom akutkirurgin (se debattartikel i The Times; Alarm raised over deaths from emergency surgery, baserad på rapporter från The National Emergency Laparotomy Audit – nela.org.uk). På många håll pågår det nu stora ansatser att kvalitetssäkra akutkirurgin och fastställa standard för denna verksamhet. Vidare fick vi höra om ackreditering inom akutkirurgi och visioner om ett europeiskt akutkirurgiskt kvalitetsregister.

Svensk kartlägging

Härefter redovisade dr Mats Andersson resultatet från den enkät som akutkirurgiska nätverket genomfört under 2016, med ambitionen att kartlägga akutkirurgin i Sverige. Svar har erhållits från 32 av landets kirurgkliniker, vilket representerar en hög täckningsgrad. Såväl universitetssjukhus, länssjukhus och länsdelssjukhus är representerade. Ett oavsiktligt bortfall från landets norra delar kommer att kompletteras nu i höst. Akutsektion finns på sju av åtta universitetssjukhus, på tio av 15 länssjukhus men inte på något länsdelssjukhus. Av totalt 575 anställda kirurger är 96 knutna till en akutsektion, vilket motsvarar 17 procent. Akutsektionerna utför 46 procent av alla akuta operationer dagtid och 46 procent av deras medarbetare är bakjourskompetenta. Klatschigt uttryckt skulle man väl kunna säga att vi finns, vi är många och vi är kompetenta! Resultatet från enkäten i helhet kommer att presenteras mer utförligt vid ett senare tillfälle. Arbetet fortskrider nu med att planera inför Akutkirurgiska dagarna 2017, som kommer att hållas i Malmö 14–15/3. Se separat annons!

Visioner

På nätverkets agenda finns vidare ett antal projekt och visioner. En av de viktigaste frågorna är att kvalitetssäkra akutkirurgin. Vi behöver börja att systematiskt studera hur det går för de akutkirurgiska patienterna. Den elektiva kirurgin har gjort ett stort kliv framåt i och med införandet av kvalitetsregister, MDT- konferenser, ERAS-koncept och standardiserade vårdförlopp. Här torde finnas lärdomar att överföra till akuta sammanhang.

Är du intresserad av att engagera dig i vårt spännande arbete så hör av dig! Vi behöver bland annat en webmaster och kontaktpersoner på klinikerna runtom i landet.