Kirurgveckan som ST-läkare

2016-12-04 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 6 / 2016

Vår förenings största evenemang är utan konkurrens Kirurgveckan. För att den ska vara fortsatt relevant och polulär krävs att den har något att erbjuda alla, oavsett var i karriären man befinner sig. KIRUB har arbetat hårt med att få fram ett bra program för ST-läkare och Eva Ekström sammanfattar här sina intryck från Malmö.

Eva Ekström
Malmö
eva.ekstrom@med.lu.se

Kirurgveckan 2016 bjöd på värme och mestadels strå­ lande sol över Malmö Live. För undertecknad och som novis i sammanhanget var det spännande att få uppleva vad veckan skulle komma att erbjuda oss som ST-läkare, och därtill att få göra så i min egen hemstad. Totalt lockade Kirurgveckan i år cirka 250 ST-läkare. Bland utställarna fanns möjlighet att prova på simulatorträning, en känd bristvara i vår kliniska vardag, och att närmare få bekanta oss med den medicinska utrustning som används på våra kliniker idag och även att få ta del av vad som är i pipeline.

Bredd i KIRUB-programmet

På det vetenskapliga programmet återfanns föreläsningar anordnade av KIRUB där Tobias Aho Fält, specialist i Bild- och funktionsmedicin på SUS, inledde och tydliggjorde för- och nackdelar med de bilddiagnostiska metoder vi har till vårt förfogande och exemplifierade vilken information vi kan förvänta oss att erhålla med respektive metod. Vid föreläsningen om Kirurgiska komplikationer bjöd Ann-Cathrin Moberg och Dan Sevonius, båda kirurger på SUS, oss på filmklipp som – förhoppningsvis – gjorde den mest tillbakalutade ST-läkaren ödmjuk inför hur rutiningrepp och något så basalt som portsättning kan leda till förödande komplikationer. Lotten Darlin, gynekolog och för närvarande ST-läkare i kirurgi på SUS, föreläste om gynekologiska differentialdiagnoser vid buksmärta med fallbeskrivningar vi alla kan relatera till och de missar som tyvärr görs vid handhavandet av fertila kvinnor på kirurgakuten. Under temat Akut kirurgi på barn berörde Kristine Hagelsteen, specialist i Barnoch ungdomskirurgi på SUS, viktiga barnkirurgiska diagnoser som pylorusstenos, ljumskbråck och testistorsion samt ultraljudets användbarhet i patientkategorin.

Populära ST-luncher

Under veckan gavs även förmånen för oss ST-läkare att under lunchtid välja från ett smörgåsbord av ST-lunchföreläsningar i ett försök att stilla kunskapshungern ytterligare. Vi kunde bland annat lyssna på Antoni Zawadski, kirurg och bäckenbottenspecialist på SUS, som guidade oss genom fistlarnas värld, dess behandlingsalternativ och rekommendationer om när/var/hur fistelgångar bör sonderas. Ann-Christine Källström, bröstkirurg på Hallands sjukhus Halmstad, redogjorde för de onkoplastikkirurgiska principer som finns att tillgå för att även vid bröstcancerkirurgi uppnå ett gott kosmetiskt resultat. Temat för trauma var i år barntrauma och Magnus Larsson, barnkirurg på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, gick från A till E igenom hur barntrauma liknar men också till stora delar skiljer sig från vuxentrauma och påminde även om viktiga varningssignaler för barnmisshandel. Emmanuel Ezra, kirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, fick oss att reflektera över vilka risker laparoskopisk kirurgi medför för patienten och hur laparoskopisk kirurgi liksom all kirurgi bör kräva adekvat säkerhetstänkande och kompetens för den utrustning som används. Med patientfall från verkligheten påtalade Henry Svensson, plastikkirurg och Sven Haidl, infektionsläkare på SUS, vikten av tidig diagnos vid nekrotiserande fasciit samt behandlingsprinciper inkluderande hyperbar syrgas. Oscar Åkesson, övre gastrokirurg på SUS, gav oss handfasta och användbara tips vid anläggande av PEG och belyste hur ingreppet trots minimalinvasiv kirurgi bär med sig ett flertal kontraindikationer och kan vara behäftat med allvarliga komplikationer.

Socialt program

På tisdagskvällen samlades en stor grupp ST-läkare på den av White Guide rekommenderade Restaurang Occo där läcker libanesisk meze serverades i en till synes aldrig sinande ström och tillfälle gavs att utbyta erfarenheter av livet som ST-läkare runt om i landet.

Sammanfattningsvis är min personliga uppfattning att Kirurgveckan är ett utmärkt tillfälle att för oss som ST-läkare förkovra oss i det enorma utbud av fortbildning som veckan har att erbjuda och att därtill knyta kontakter, att återse gamla vänner och att träffa nya. Ett stort tack till alla föreläsare för intresseväckande, trevliga och matnyttiga ST-föreläsningar! De har genomgående varit enormt uppskattade bland oss kirurger under utbildning, och säkerligen även bland de seniora kollegor som återfanns i auditoriet