Vi byter tema

2016-12-04 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 6 / 2016

Jakob Hedberg
jakob.hedberg@svenskkirurgi.se
@SKFstyrelse på twitter

Ännu ett år är till ända och mycket högkvalitativ kirurgi har hunnit bedrivas i vårt land. Vi har utan tvekan våra problem men ibland kan det vara bra att påminna sig om att de svenska resultaten ofta håller världsklass. Inte minst den kirurgiska forskningen blir ofta uppmärksammad i de finaste tidskrifterna. Martin Rutegård har publicerats i flera av dessa och är årets Ihrepristagare. En sammanfattning av hans forskning hittar ni på sidan 292.

När man skriver sitt vetenskapliga arbete under ST görs det med mycket varierande förutsättningar. Antingen kan det göras enbart tillsammans med en handledare eller som del i ett avhandlingsarbete, då i allmänhet i en etablerad forskargrupp. Andreas Skoglar och Ulf Gunnarsson beskriver de tankegångar Kommittén för Kirurgisk Forskning haft och som ligger bakom priset för bästa ST-arbete. I år har två utmärkta ST-arbeten belönats. Veronica Hedberg och Carl Johan Granath publicerar förkortade versioner av sina arbeten som handlar om bröst- respektive kolorektal cancer.

Forskningens år är snart slut. Det innebär givetvis inte att Svensk Kirurgisk Förening slutar att stötta forskning! Vi kommer fortsätta att belysa aktuella studier och publicera avhandlingsreferat i tidningen, men nu är temat Länskirurgins år. Vi tackar Johan Sundström för tolv fina kolumner och den sista som återfinns i detta nummer handlar om hur man presenterar sina forskningsresultat på bästa sätt för såväl läsare som redaktörer. Vi kommer under kommande år att belysa det nya temat i kolumnen och låta verksamhetsföreträdare för länskirurgin ge sina perspektiv. Först ut är Asbjörn Österberg från Mora i nummer ett 2017.

I en spännande fallrapport av David Rellme från Kristianstad kan vi läsa om atreria mesenterica superiorsyndrom. Vi får också en genomgång av litteratur på området. Ett avhandlingsreferat av Fredrik Klevebro om neoadjuvant behandling vid esofaguscancer finns på sidan 312. Vidare har Annika Sjövall bidragit med ett inlägg om framtidens kvalitetsregistrering, något som ligger många medlemmar varmt om hjärtat.

Flera mötesreferat och fortsatt bevakning av kirurgveckans program kanske kan värma i decembermörkret. Vi närmar oss julledighet och neddragningar. Jag hoppas att ledigheten kommer att präglas av vila och givande umgänge även om de flesta av oss kommer att ”vakta butiken” i perioder. Jag hoppas också att neddragningarna går att hålla på en rimlig nivå då många av oss kämpar med få vårdplatser till att börja med. Japp, nu kommer den: För övrigt anser jag att avdelningarna bör bemannas