Svensk länskirurgi träffas

2017-02-23 / Svensk Kirurgi / Volym 75 / Nr 1 / 2017

En grupp av klinikchefer på länsnivå har haft ett nätverksmöte för att diskutera gemensamma utmaningar. För att öka länskirurgins inflytande krävs ett ökat fokus på att representera sin verksamhet i befintliga professionella organisationer kombinerat med en egen röst för nätverket.

LINUS AXELSSON
linus.axelsson@ltblekinge.se
Karlskrona

Det är nu fjärde gången det återuppväckta nätverket för chefer inom länskirurgin träffas, denna gång på Eriksberg i Blekinge. Som vanligt sätter vardagen käppar i hjulet, och allt från vårdplatskris till inställda flyg decimerade den tilltänkta skaran betydligt. Trots detta var diskussionerna livliga och mycket konstruktiva. Gemensamma utmaningar Värdet av att träffas och utbyta erfarenheter är stort, och att ta del av goda exempel är lika givande som att få råd och stöd av varandra i svårlösta situationer. Även om länskirurgin är heterogen, med allt från små akutsjukhus på landsbygden till stora kliniker i befolkningstäta regioner, och ibland kliniker som består av enheter på flera orter, finns många gemensamma frågor. Inte minst ledarskapet har vi alla gemensamt.

Länskirurgin möter stora utmaningar framöver. RCCs arbete med nivå­ strukturering i fokus, Måns Roséns utredning om hur vården ska centraliseras, Göran Stiernstedt utredning om effektivisering av vården och Traumautredningen har och kommer att fortsätta ha stor påverkan på hur den kirurgiska vården som bedrivs på läns- och länsdelssjukhus ska organiseras. Olika lösningar kommer att behövas. Dessutom påverkas vården av en pressad ekonomi på många håll i landet.

Mer inflytande

På nätverksmötet kom vi fram till att länskirurgin måste ha en mer aktiv roll i utformningen av framtidens svenska kirurgi. Sverige har mycket goda resultat för kirurgisk vård jämfört med övriga världen, och länskirurgin har en stor roll i detta. Vi är övertygade om att länskirurgin kommer att fortsätta spela en viktig roll för framtidens kirurgiska resultat, men hittills har vi från länskirurgin haft mycket små möjligheter att ha synpunkter på de utredningar som görs avseende kirurgin och cancervården. Det finns en risk att tillräcklig hänsyn inte tas till länskirurgins viktiga roll för såväl en fungerande länssjukvård, en fungerande högspecialiserad vård, en fungerande kirurgisk utbildning och en svensk kirurgisk vård av fortsatt hög kvalitet.

Remisser till professionen hanteras huvudsakligen av Svensk kirurgisk förening och dess delföreningar, och där har länskirurgin hittills haft en alltför undanskymd roll. Inte minst kom detta fram vid nätverkets möte föregående år med Måns Rosén som gäst, där han uttryckte att det varit av värde att få ta del av de synpunkter vi hade innan utredningen redan var klar för publikation.

Nationellt nätverk

Vi verksamhetschefer inom länskirurgin måste inte bara vara mer stöttande gentemot våra medarbetare som vill vara med i specialitetsföreningarnas arbete, vi ser också att vi måste skapa en gemensam plattform för att kunna vara med i debatter och ha synpunkter på de utredningar som berör svensk kirurgi. Vi kommer därför att kalla alla chefer inom länskirurgin till ett möte för att skapa ett nationellt nätverk med syfte att vara en given aktör i den svenska sjukvårdsdebatten och en självklar remissinstans i frågor som berör länskirurgin. Vi planerar att hålla mötet den 30 mars i Stockholm, så se till att du som länskirurgchef bokar detta datum i din kalender. Och du som länskirurg, se till att din chef kommer på mötet.

Arbetsgruppen för Svensk länskirurgi – verksamhetschefsrådet

Pernilla Westerberg, Eskilstuna, Leif Haendler, Kristianstad, Asbjörn Österberg, Mora, Jörgen Wenner, Helsingborg/SUND, Johan Hansson, Gävle, Jessica Frisk, Norrköping, Linus Axelsson, Karlskrona/Blekingesjukhuset, Per Weber, Växjö. Maria Viksten Eriksson, NÄL, hade hunnit lämna mötet vid fotograferingstillfället. Fem kollegor fick dessvärre förhinder i sista stund.