En helt vanlig kirurgmil i Jönköping

2017-11-08 / Svensk Kirurgi / Volym 75 / Nr 5 / 2017

För femte året i rad avgjordes kirurgmilen under kirurgveckan. Det var ett mycket väl genomfört arrangemang i strålande augustiväder. Även om delar av redaktionen var på plats fanns ingen som kunde bevaka tätstriden i loppet. Som tur var fanns det funktionärer som kunde rapportera om denna klassiska löparuppgörelse som slutade i en rafflande spurtstrid.

THERES BARJE
therese.barje@rjl.se
Jönköping

På kirurgveckans andra dag var det dags för den beryktade kirurgmilen. Jag undrar vem som var mest nervös inför loppet. Vi funktionärer eller löparna? Det gick ju så mycket rykten. Det är allvar det här Therese, sa man till mig innan. Det är ett viktigt lopp. Det var ju också lite oklarheter kring distansen. Hur lång är en kirurgisk mil? Jo, i Örebro är den 9,3 km och i Malmö är den 10,0 km. Hur lång är en kirurgmil i Jönköping? Ska den vara lite längre? Kanske blev det just så att ”en helt vanlig kirurgmil” är just det, lite längre.

Ett gäng glada funktionärer och 26 löpare samlades vid Munksjön i centrala Jönköping. Jönköping valde att visa sig från sin bästa sida med solsken vilket iallafall passade oss funktionärer perfekt. Efter lite instruktioner om hur banan gick, de flesta frågor kom från Jönköpingslöparna konstigt nog, så gick starten. Det blev en härlig stämning då vi hade funktionärer utplacerade längs med banan för att visa vägen och heja på löparna.

Milen innebar två varv runt sjön med varvning över bron. Vid varvningen kunde vi från målet se att det bildats en tätgrupp på tre personer. Vi blev alla imponerade när vi såg löparna närma sig målet och insåg att det skulle bli en spurtuppgörelse mellan Victor Mill, Martin Löfling Skogar och Fanny Fredriksson. Skulle vi i år få en kvinna först i mål? Hundra meter före mål ryckte herrarna dock ifrån och Victor gick segrande ur striden tätt följt av Martin och Fanny. Vi hade även några löpare som nöjde sig med ett varv runt sjön. Där var Anders Carlstedt snabbast följt av Kristin Wickman och Lotta Haggård.

Ett stort tack till alla deltagare för ett väl genomfört lopp!