Kirurgveckan i Helsingborg 2018

2017-12-13 / Svensk Kirurgi / Volym 75 / Nr 6 / 2017

När mörkret och vintern håller oss i ett isande fast grepp så värmer tanken att det snart vänder och dagarna blir ljusare och att det även kommer en sommar med efterföljande Kirurgvecka i Helsingborg. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till organisationen för Kirurgveckan i Jönköping som tillsammans med ”general” Erik Wellander såg till att allt, trots visst tekniskt strul, förlöpte på ett utmärkt sätt. I den utvärdering vi gjorde efter Kirurgveckan, där vi fick in 391 svar, så var det speciellt glädjande att framför allt utbildningsvärdet fick höga poäng (81,4 procent Bra/ Mycket bra).

LARS ENOCHSSON
lars.enochsson@svenskkirurgi.se
Vetenskaplig sekreterare

Tanken med Kirurgveckan är ju att vi alla, när vi åker hem från Kirurgveckan, förutom att vi förhoppningsvis har haft en trevlig vecka, även har ökat vår kunskapsnivå ytterligare. I denna tid av alltmer uttalad subspecialisering så erbjuder Kirurgveckan en unik möjlighet att hålla sig lite uppdaterad även vad som händer utanför den, ibland väldigt smala, egna boxen – ta vara på den möjligheten.

Precis som Claes skrev i ledaren i det förra numret av Svensk Kirurgi, så erbjuder nivåstrukturering stora fördelar i form av att hög kompetens samlas för att handlägga kirurgiska sjukdomstillstånd som kräver högspecialiserad vård men baksidan är att en ytterligare koncentration av vården riskerar att utarma kompetensen på många mindre sjukhus i vårt stora (447435 km2 ), avlånga (1 572 km) och glesbefolkade land (22 invånare/ km2 ) land. Hur till exempel akutsjukvården i Sverige skall upprätthållas med en fortsatt god kompetens med denna långt drivna nivåstrukturering, är utmaningar som kommande Kirurgvecka i Helsingborg bland annat skall diskutera under temat Akutkirurgins år.

Det är förstås även mycket annat som skall belysas på Kirurgveckan, så börja redan nu att i det varma skenet av adventsljusstaken alternativt dataskärmen, samla tankarna kring om ni har intressanta kliniska fall eller forskningsresultat som ni vill dela med er av till era kollegor på Kirurgveckan.

Abstraktinlämningen kommer som vanligt att vara under mars månad och det vore fint om vi för första året kunde bryta den gamla traditionen att drygt 80 procent av alla abstrakts lämnas in sista timmarna innan abstraktinlämningen stänger – men det är väl lika troligt som att Sverige skulle slå Italien i fotboll eller…..?