11th European Colorectal Congress

2018-02-16 / Svensk Kirurgi / Volym 76 / Nr 1 / 2018

I den schweiziska staden St Gallen hölls i början av december 2017 den årligt återkommande European Colorectal Congress. Varje år belyser kongressen ett tema och i år var ämnet ”Spotlight on the rectum”. Marit Tiefenthal och Henrik Oppelstrup, båda från Ersta Sjukhus i Stockholm, rapporterar.

MARIT TIEFENTHAL
marit.tiefenthal@erstadiakoni.se
Stockholm

HENRIK OPPELSTRUP
henrik.oppelstrup@erstadiakoni.se
Stockholm

European Colorectal Congress hölls första gången 2007, och har med åren växt i popularitet och deltagande. I år gästades den av över 1200 kirurger från 68 länder och fem kontinenter.

Rektalt fokus

Kända experter och ledande kirurger från Västeuropa och då främst England, Nederländerna och Frankrike samt USA höll totalt 46 state-of-theart-föreläsningar om det aktuella kunskapsläget inom kolorektalkirurgi under fyra dagar. I år var det fokus på rektum och handläggningen av sjukdomar i ändtarmen belystes från många olika kliniska vinklar. Även två svenska kirurger fanns bland de utvalda föreläsarna. Pär Myrelid från Linköping var både moderator och föreläsare under IBD-sessionen och Torbjörn Holm från Karolinska Sjukhuset föreläste om de kirurgiska utmaningarna vid lokalt avancerad rektalcancer.

Hedersföreläsning

Ytterligare en svensk kirurg uppmärksammades då ”Lars Påhlman lecture” fanns på programmet. Professor Henrik Kehlet från Danmark hade fått äran att hålla denna föreläsning, vilken naturligtvis handlade om fasttrack-kirurgi.

Läckage trots stomi

En av de många intressanta föreläsningarna hade titeln: Reported leak rate after low anterior resection – only the tip of the iceberg? och hölls av kirurgen Willem Bemelman från Amsterdam. Han presenterade resultat från en holländsk registerstudie, vilken nyligen publicerades i Annals of Surgery (Ann Surg 2017; 266: 870- 877), med retrospektivt insamlade data avseende 998 operationer med låg främre resektion som utförts på 71 olika sjukhus i Nederländerna under 2011. Man har där tittat på läckagefrekvensen och ffa incidensen av sena läckage, riskfaktorer för läckage samt hur många av dessa som utvecklats till kroniska läckagehålor. I studien fann man att neoadjuvant behandling och låg tumör (≤ 3 cm från anorektala övergången) var oberoende riskfaktorer för anastomosläckage. Av samtliga opererade patienter fick 74 procent en avlastande stomi. Mediantiden för diagnos av läckage var 15 dagar. Läckagefrekvensen inom 30 dagar låg på 13,4 procent, men den steg till totalt 20,0 procent under uppföljningstiden, som var 43 månader i median. Deras data visade att avlastande stomi bara skyddade mot tidiga läckage, inte mot sena, och att läckagefrekvensen med och utan avlastande stomi var likvärdig i slutet av uppföljningstiden (19,4% med vs 21,9% utan). Av de med anastomosläckage, utvecklade 48 procent en kronisk läckagehåla synlig vid utvärdering tolv månader efter operationen, vilket alltså resulterade i att 9,5 procent av alla opererade utvecklade en kronisk läckagehåla med all dess negativa konsekvenser och morbiditet. Dr Bemelman fortsatte att berätta kort om handläggningen av läckage på hans institutition som kunde vara bland annat endosponge eller tidig re-do anastomos. Han konkluderade att prevention av läckage var nyckeln till mindre morbiditet.

Fluorescens

Lämpligt nog hade dr Bemelmans föreläsning föregåtts av en föreläsning av dr Fredric Ris från Geneve, som tidigare under dagen föreläst på Strykersymposiet om fluorescens och möjliga kliniska användningsområ- den. Genom att intravenöst injicera fluorescens kan man till exempel vid en låg främre resektion visualisera om blodflödet i tarmändarna är tillfredsställande innan man anastomoserar vilket teoretiskt skulle kunna minska anastomosläckagen1 även om stora bekräftande studier saknas. Man kan dessutom numera med olika tekniker och diverse fluorescerande medel illuminera uretärer, lymfbanor och lymfkörtlar och även koppla fluorescens till CEA-antikroppar så att man kan identifiera för ögat annars icke detekterbara öar av peritonealcarcinos. Önskemålet framöver från föreläsaren var att man även skulle kunna få nerver att fluorescera. Då skulle man teoretiskt kunna få en operationsbild på laparoskopiskärmen som exakt motsvarade anastomibokens färger på kärl, uretär, nerver och lymfkörtlar. Ett praktiskt tips som gavs var att fluorescens kan underlätta bedömningen av perfusion och viabilitet i tarmen vid akut tarmischemi. Ett annat knep var att fylla en KAD med fluorescerande medel, för att lättare visualisera uretra och undvika skada vid TaTME.

Genomtänkt program

På kongressen finns endast en enda stor föreläsningssal vilket gör att man som deltagare slipper våndan att tvingas välja föreläsning. Kongressen stoltserar med ett genomtänkt, varierat och intensivt program med framstående föreläsare och en och annan kirurgisk ”dinosaurie” bland moderatorerna. Man känner sig helt enkelt lite bortskämd där man mer än gärna sitter och lyssnar. Mötet är inhyst i ett något tråkigt kongresscentrum från 60-talet, där ingången mer inger känslan av lagerlokal än en välrenommerad, kirurgisk världskongress. Väl inne i föreläsningssalen kompenserar det högkvalitativa innehållet dock den charmlösa utsidan.

Charmig stad

Kongresscentret ligger på promenadavstånd från stadskärnan. European Colorectal Congress hålls i den charmiga staden St Gallen i nordöstra Schweiz. Dit tar man sig lätt, det är knappa timmen med direkttåg från Zürich flygplats. Staden grundades på 600-talet och har ett genuint och trevligt centrum med en domkyrka och fina gamla hus och gränder. Här kan man äta gott och välja mellan många gemytliga (och dyra) restauranger efter de långa föreläsningsdagarna. Det finns även ett flertal hotell, men man skall vara ute i god tid om man vill bo centralt.

Skräddarsydd kolorektalkirurgi

Nästa år går kongressen av stapeln 3–6 december och inleds som vanligt med en masterclass söndag 2 december. Temat är då Personalized Colorectal Surgery. Reseskildrarna skulle gärna återkomma till St. Gallen och denna utmärkta kongress.

Referens

1. van den Bos J et al. Near-Infrared Fluorescence Imaging for Real-Time Intraoperative Guidance in Anastomotic Colorectal Surgery: A Systematic Review of Literature. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2017 Nov 6. doi: 10.1089/lap.2017.0231.  

Gamla stan i St Gallen.