Att göra en europeisk HPB-examen

2016 – 03 – 01 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 1 / 2016

CHRISTOPHER MÅNSSON
christopher.mansson@akademiska.se
Uppsala

I Sverige har vi mycket få examinationer efter specialistexamen. De som väljer att genomgå vidareutbildningar med formell examen vittnar ofta om hur givande och utvecklande det varit. Christpher Månsson, Sveriges första kirurg med europeisk HPB-examen, är inget undantag. Nedan följer en beskrivning av examen och en del praktiska tips för den som är intresserad.

Idecember 2015 tog jag UEMS HPB-examen i Dublin. Jag tänkte här berätta om min upplevelse av provet samt ge lite tips för de som funderar på att göra provet. UEMS (Union Européenne des Médecins Spécialistes) grundades redan 1958 av de ursprungliga sex EU-länderna. Syftet var att verka för en hög nivå på specialistträningen i medicin. UEMS är uppdelad i olika sektioner där kirurgin är samlad i en sektion med era divisioner. Kärlkirurgin är dock en egen sektion. Flera av kirurgins divisioner har ordnat examinationer i nästan 20 år. Den övre abdominella kirurgin är uppdelad i två divisioner, HPB och nystartade esofagus-ventrikel. HPB examinerar cirka en gång/år och har gjort så sedan 2009. Dock har än så länge inga svenskar examinerats.

Krav inför examen

Jag arbetar på leverpankreassektionen i Uppsala och har i några år funderat på att försöka ta HPB-examen.

Det är ganska breda krav för att kunna få göra provet. Förutom lever-, gallgångs- och pankreasresektioner krävs en del träning i ablationer vilket jag ck av våra ultraljudskollegor. Det krävs även viss träning i levertransplantation och organuttag. Då vi inte längre har levertransplantation i Uppsala åkte jag och arbetade som Fellow på Royal Infirmary i Edinburgh på deras HPB- och transplantations- avdelning. Detta var en lärorik period och jag vill här passa på att tacka för stipendierna jag ck av SFÖAK och Makarna Erikssons fond.

Innan man får skriva provet görs en första bedömning av operationslistor, CV, samt rekommendationsbrev från de som tränat en i HPB-kirurgi. I samband med det ställs även vissa vetenskapliga krav, bland annat krävs det att man har stått som första- eller sistanamn på en peer-review granskad artikel inom HPB fältet. Denna första bedömning kostar 200 Euro.

Skriftligt och muntligt prov

Själva examen kostar ytterligare 400 Euro. Den är tämligen utmanade med en skriftlig del med cirka 100 multiplechoice-frågor följt av tre muntliga prov där man i vart och ett förhörs i en halvtimme av två välkända professorer.

Ungefär 25 procent misslyckas varje år och när jag tog provet så var det två av åtta som kuggade. nivån på den skriftliga delen upplevde jag som rimlig om man jobbar inom fältet och har studerat inför provet. På den muntliga delen blev man pressad med frågor av varje professor tills man inte längre kunde svara. Syftet med det var att testa var gränsen för ens kunskap går. Om man klarar provet så får man förutom ett diplom och rätten att lägga till titeln FEBS (Fellow of European Board of Surgeons), en vedertagen internationell examen som styrker både praktisk och teoretisk kunskap.

Rekommenderas varmt

I ett Europa som krymper, där många av våra kollegor är utbildade utomlands, tror jag att det är bra med en gemensam subspecialistexamen och att man som svensk på sikt kan ha stor nytta av att göra UEMS-examen. Särskilt då vi i Sverige, till skillnad ifrån de esta länder i Europa, sällan gör några prov efter läkarutbildningen.

Jag vill därför rekommendera andra inom fältet att anmäla sig till skrivningen 2016 i Maastricht. För ytterligare information kan man titta på deras hemsida: (http://www.uems- surg.org/divisions/hpb-surgery).

Mina råd till dem som planerar att göra provet är att börja studera i god tid. Man behöver läsa både böcker och senaste europeiska guidelines. åk om möjligt iväg och jobba en stund på ett annat center då det breddar ens kunskap och ger nya infallsvinklar. I händelse av att man kuggar, försök igen. Då jag gjorde provet var det några som klarade sig först på sina andra försök.

Då jag skulle flyga hem ifrån Dublin så blev tyvärr mitt plan inställt på grund av stormen ”Helga”. Dock gjorde det nog inte så mycket för då åkte jag och min nyblivna FEBS-kollega Torsten ifrån Mannheim till Guinness bryggeri, men det är en annan historia.