Gemensam kunskapsbas (common trunk)

2015-06-22 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 3 / 2015

Med införandet av en ny ST-utbildning 2015 så har nog många funderat på hur den kan se ut rent praktiskt, framför allt när det gäller den gemensamma kunskapsbasen (GKB) i nya ST utbildningen för blivande kirurger, urologer, plastikkirurger och kärlkirurger. Detta ledde till att vi på SUS (Malmö/Lund) började fundera och diskutera densamma och försökte göra ett förslag.

ANN-CATHRIN MOBERG
ann-cathrin.moberghagvall@skane.se
Malmö

Vårt verksamhetsområde är kirurgi/urologi och vi har för närvarande över 30 ST-läkare där knappt hälften är blivande urologer. Vi har en sektionschef för STläkare, Tobias Axmarker, en studierektor för urologer Johan Brändstedt samt två för kirurger, Oscar Åkesson/ Lund samt undertecknad/Malmö. Eftersom vi har många blivande urologer med intresse av att konvertera till nya ST 2015, var det viktigt för oss att tidigt starta en diskussion och planering för GKB. Vi satte oss ner och gick igenom delmål c1-c4 och gjorde ett förslag till hur ST urologi skulle kunna se ut hos oss. Vi fick också synpunkter av ST-läkare i urologi.

Hur lång GKB?

Svensk Kirurgisk Förening, och dess utbildningskommitté, har siktat på att GKB skulle vara cirka ett år. Socialstyrelsen har inte givit ut några riktlinjer om hur lång GKB ska vara.

Vi kom efter diskussioner fram till att GKB innehållsmässigt troligen kommer att se lite olika ut beroende på vilken kirurgisk specialitet man väljer. Den kan säkert också se olika ut beroende på vilket/vilka sjukhus man är på. Längden på GKB kommer kanske också att skilja mellan olika sjukhus. Vårt förslag till GKB på SUS ser ut som följer (tabell 1).

Laparoskopi- och bukväggsteamet (gallor, ljumskbråck, bukväggsbråck samt chirurgia minor) har elektiv, främst dagkirurgisk, verksamhet i Landskrona och tjänstgöring där ger del av delmål c1. Akutteamet har tre avdelningar med akutkirurgiska patienter och del av en akutvårdsavdelning som ger del av delmål c2. Tjänstgöring på akutmottagning på kvällar, nätter samt helger ger resterande del av delmål c2 och delmål c3. Vi tror också att det är bra för blivande urologer att tjänstgöra på nedre GI teamet med tanke på de samarbeten specialiteterna har och den kirurgiska kompetens man tillägnar sig där. När det gäller delmål c4 så kommer det inte att vara möjligt att tjänstgöra på IVA förrän år fyra–fem under ST på grund av att de har många andra specialiteter som står i kö. Detta delmål får man därför uppfylla senare i sin ST-utbildning. Enligt vårt förslag blir GKB på SUS 18 månader exklusive IVA, med tyngdpunkt på akutkirurgiska patienter för blivande urologer