Rapport från UEMS Section of Surgery och European Board of Surgery’s möte 2014

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 3 / 2014

UEMS, European Union of Medical Specialists, är en medicinsk organisation som i nära samarbete med EU ska verka för god medicinsk utbildning och hög medicinsk kvalitet i den europeiska sjukvården. UEMS inkluderar 1,6 miljoner läkare från 34 medlemsländer och har varit verksam sedan 1958. Vårens möte för kirurgsektionen avhölls i anrika Rom. Svensk Kirurgisk Förening står som värd för höstmötet i Stockholm.

EBBA KIHLSTEDT
ordforande@kirub.se
Norrköping

En osedvanligt stor delegation representerade Sverige vid mötet med UEMS Section of Surgery och European Board of Surgery i ett vårvackert Rom den 4–5 april 2014. Det var professor Malin Sund, internationell sekreterare SKF, dr Peter Elbe, ordförande för SKFs utbildningskommitté, professor Anders Bergenfelz, ordförande för UEMS:s endokrinkirurgiska sektion, professor Li Tsai, gästföre- läsare, och jag, Ebba Kihlstedt, ST- läkare tillika ordförande i KIRUB. Låt mig rekapitulera sammankomstens höjdpunkter!

Kliniska träningscentra

Fredagen den 4 april ägnades åt ämnet kliniska träningscen- tra. Senaste året har en kommitté inom UEMS kirurgiska sektion med professor Bergenfelz i spetsen, utarbetat en plan för europeisk ackreditering av kliniska träningscentra – Network for Accreditation of Clinical Skills Centres in Europe, NASCE. Den tänkta organisationen och ackrediteringsprocessen presenterades och har sedermera ratificerats. NASCE utgörs av en multidisciplinär kommitté, vars syfte är att genom en tidsbegränsad ackreditering av kliniska träningscentra främja utbildning i kliniska färdigheter, säkerställa hög utbildningskvalitet och därmed god patientsäkerhet. Målet är vidare att öka standarden på kliniska träningscentra, och att kunna förmedla state of the art-träning i klinisk kompetens. NASCE-ackreditering kommer att utgöra ett europeiskt alternativ till ackreditering av American College of Surgeons. Mer information om NASCE kommer i nästa nummer av Svensk Kirurgi.

Dr Emin Aksoy, Turkiet, berättade om och visade bilder på ett imponerande, multidisciplinärt träningscentrum i Istanbul. Professor Tsai redovisade evidens för att simulerad träning ger bättre och snabbare inlärning samt förbättrad lagarbetesförmåga. Det konstaterades att simulering är ett utmärkt sätt att träna kommunikation, beslutsförmåga, och agerande under stress. Diskussionerna som följde respektive programpunkt var intensiva. Engagemanget var glödhett och stoltheten över NASCE påtaglig, inte minst hos Vassilios Papalois, Storbritannien, ordförande för UEMS:s kirurgiska sektion.

Få ST-läkare på mötet

Under de få avbrotten i det späckade programmet knöts det kontakter, allt medan cappuccinon flödade. Jag diskuterade specialistutbildning med delegater från era olika länder. Hur utbildningen är upplagd, samt graden av styrning och kontroll ser mycket olika ut. Vid taffeln stiftade jag bekantskap med representanten för European Junior Doctors, Iwona Gacek, nybliven specialist i kirurgi och verksam i Tyskland. Hon var för- utom undertecknad den enda närvarande representanten för blivande/nyfärdiga specialister utöver min egen person. UEMS:s och European Board of Surgery ́s främsta uppgifter är att verka för kirurgisk utbildning, certifiering av specialistutbildningar, vidareutbildning och kontroll av kirurgisk kvalitet. Med övertygelsen att juniora doktorer har något att tillföra utbildningsdebatten beslutade vi att organisera ett parallellt möte med juniora representanter inom överskådlig framtid.

Gedigen italiensk medicinhistoria

Följande dag presenterade värdlandet, genom en eminent skara italienska kirurger, den italienska kirurgin ur olika synvinklar. Inledningsvis gavs ett historiskt perspektiv. Det berättades om världens första medicinska lärosäte i Salerno, Scuola Medica Salernitana, grundat på 800-talet och tillgängligt för utbildning oavsett kön, religion och etnicitet. Därtill påtalades ett signifikant bidrag till anatomisk kunskap genom: Andreas Vesalius verk De humani corporis fabrica (ungefär: På den mänskliga kroppens väv), publicerat 1543 och baserat på dissektionsstudier, Leonardo da Vincis berömda teckningar, de magnifika anatomiska dissektionsteatrarna och genom Giovanni Battista Morgagnis (1682–1771) livsvärv – fadern till modern anatomisk patologi.

KIRUBs ordförande Ebba Kihlstedt har, vid mötet i Rom, tillsammans med representanten för European Junior Doctors, Iwona Gacek, planerat att engagera fler yngre kirurger i det europeiska samarbetet.

ST-läkare i Italien

Därpå följde en redovisning av arbetet med att strukturera den kirurgiska specialisttjänstgöringen. ST-utbildningen är kopplad till universitetssjukhus, och sedan 2005 reglerad i lag. För att få en ST måste den sökande ha klarat en examen. Det finns planer på att införa en nationell kvalitetskontroll, motsvarande den svenska SPUR-inspektionen. Vidare ck vi veta att Italien har en nationellt finansierad vård med decentraliserat styre till 21 regioner, och utförd av både offentliga och privata vårdinrättningar. Det visades dystra siffror på låga ST-löner och drygt 40 procents arbetslöshet bland nyblivna kirurger. Emigration och stundande pensionsavgångar väntas dock inom några år orsaka stor läkarbrist.

Evaluering av ST-kompetens

Dr Arthur Felice, Malta, föredrog tillvägagångssätt att utvärdera kompetensen hos ST-läkare. Idag ligger fokus på många håll till stor del på teoretiska kunskaper. Felice poängterade möjligheten att väga in bedömning av praktisk färdighet, professionalism (attityder), interprofessionellt samarbete och ledarskap, samt vikten av att bedömningen är validerad, standardiserad, transparent och objektiv. Han räknade upp ett stort antal metoder att mäta, respektive registrera, kompetenser av olika slag, och avrundade klokt med Albert Einsteins berömda uttryck – Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted, men lade till att det kan vara nödvändigt att försöka. UEMS föreslog ett paneuropeiskt möte för att diskutera ärendet.

Kirurgins förutsättningar i Norge

Sektionens sekreterare och Norges representant, Tom Glomsaker, berättade om utbildningsutmaningen i Skandinavien. Fördelaktiga arbetstidsvillkor, semesterveckor, lång betald föräldraledighet och obligatoriska kurser leder till mindre tid för kliniskt arbete och träning. I Norge är 88 procent av kirurgerna över 55 år, och över 50 procent av nyfärdiga specialister har utbildats utomlands. Det redogjordes för ersättandet av allmänkirurgi som bas före subspecialisering, med en kortare common trunk och tidig subspecialisering, med avsikt att förkorta den långa norska specialiseringstiden (i genomsnitt tio år). Glomsaker tog även upp dilemmat med stora geografiska avstånd och förutsättningar visavi centralisering, samt svårigheten att upprätthålla en bred akutkirurgisk kompetens med ett lågt patient öde.

Kirurgers mobilitet

UEMS:s ordförande, professor Romuald Krajewski, som närvarade under lördagen, framhöll vikten av ackreditering och fortbildning, samt visionerade kring professionell autonomi, yrkesmobilitet, och europeisk specialistutbildning med gemensamma examina. UEMS Section of Surgery har kommit en liten bit på väg genom arbetet med att ta fram en elektronisk loggbok för att underlätta ansökningsförfarandet för certifiering av specialister inom UEMS-länder. Att vidareutbildning har stor betydelse och att utbildningen inte är avklarad i och med specialistintyg eller certifiering blev plågsamt uppenbart när dr Sebastian Roka, Österrike, upplyste om att halveringstiden för medicinsk kunskap är cirka fem år. Vad gäller yrkesmobilitet berättade professor Negib Geahchan, Libanon, om e Beirut Project. Det planeras en bas i Beirut för kurser och examina, som ska underlätta ackrediteringsprocessen av kirurger som söker sig till Europa från i synnerhet Mellanöstern. De som klarar examinationen av ett European Board Examination in General Surgery kvalificerar sig till titeln Fellow of the European Board of Surgery, FEBS, vilket ska stå för hög kompetens.

Justitia vs Medica

Avslutningsvis kan nämnas ett intressant föredrag hållet av professor George J. Antsaklis, Grekland, vilket handlade om lagen i förhållande till medicinen. Antsaklis pekade på den ökande kirurgiska komplexiteten kontra samhällets högre förväntningar. Han listade en läkares ansvar, såsom att sätta patienten i första rummet, att hålla sig uppdaterad och att erkänna sina professionella begränsningar. Utifrån detta avhandlades underlåtenhet av detta ansvar, vikten av patientinformation på ett för patienten begripligt sätt, samt hur kirurgen kan förebygga respektive skydda sig om vederbörande hamnar i trångmål. Hippokrates smög sig in i lokalen med citatet – Life is short, Art is long, Occasion eeting.

Samtliga presentationer från mötet finns att ladda ner på www.uemssurg.org. Nästa möte äger rum i Stockholm den 19–20 september 2014, med Svensk Kirurgisk Förening som värdar.

På Collosseums trägolv fanns en särskilt finkornig sand som användes för a suga upp och täcka det blod antikens gladiatorspel gav upphov rill. Sanden kallas på latin ”harena” och är den lingvistiska grunden till vår tids ord arena.