Tidningen finns nu i nätversion!

2014-09-29 / Svensk Kirurgi / Volym 72 / Nr 3 / 2014

Du håller just nu i det tjockaste numret av tidningen svensk Kirurgi någonsin. hela 76 välmatade sidor med föreningsinformation, debatt, repliker, fortbildning och annonsering. Inflödet av artiklar är större än någonsin. något som vi i redaktionskommittén gläder oss åt. Kirurgkåren uppmanas att fortsätta med sitt reflekterande och sitt flitiga förfat­tande. Välkomna och tyck till!

LARS JOHANSEN
lars.johansen@vgregion.se
Stockholm

Naturligt får Kirurgveckan i Karlstad stort utrymme i detta sista nummer inför vecka 34. Mycket matnyttigt som aktualiseras under Kirurgveckan åter­ kommer i olika delar av tidningen varför vi rekom­menderar dig att ta med tidningen, inte bara till som­ martorpet, hängmattan och sittbrunnen, utan även till Karlstad.

Du finner kallelsen och dagordning till före­ningens årsmöte på onsdagen under Kirurgveckan där det kommer ske flera viktiga nyval till sty­relsen. Valberedningens förslag presenteras. en annan viktig punkt under årsmötet kommer vara en proposition från styrelsen att delar av fören­ ingen skall bolagiseras i ett aktiebolag. skatt­ mästaren förklarar bakgrunden till förslaget längre fram. Läs och begrunda!

Plenarsessionen, som arrangeras av svensk Kirurgisk Förening, på onsdagen tar ett världsomspännande grepp över kirurgin mot bakgrund av att vi har Internationell Kirurgi som fokusområde 2013–14. Ämnet blir Kirurgins bety­delse för global hälsa med intryck från Indien, Botswana och en rad andra länder. Flera av de medverkande vid plenarsessionen är delförfattare i artikeln på samma tema som inle­der detta nummer. Vilken roll kan Sverige spela i att förbättra kirurgin i utvecklingsländer?

Organisationskommittén i Karlstad vill göra en så digital Kirurgvecka som möjligt och har därför rationaliserat bort programboken i tryckt format. Den finns istället, via en app, att ladda ned till ”smart­fånen” eller läsplattan. Se Qr­-kod långt bak. Glöm inte bort att ta med läsplattan till Värmland! som komplement, med risk för reprimand från Karlstad, publicerar vi också hela veckoprogrammet som en dag för dag översikt här i tidningen.

Till yttermera visso annonseras i detta nummer en ny utmärkelse under epitetet Årets Internationella Insats för att ytterligare understryka den Internationella Kirur­gin. Detta pris kommer att delas ut tillsammans med stora Forskarpriset, Fellowshipet i laparoskopisk kirurgi och andra utmärkelser under invigningsceremonin på Kirurgveckan.

Det är inte bara Karlstad förstås som allt mer anammar den digitala världen. Den omger oss alla dag­ligen och stundligen. artiklar från vår tidskrift svensk Kirurgi har varit sökbara i PDF­format på vår hemsida sedan många år. Nu äntligen finns dock hela vår tidning som nätversion. Inkluderande samtliga artiklar och annonser i samma utförande som pappersversionen. Du finner den på startsidan för vår hem­sida www.svenskkirurgi.se och klickar på ikonen som utgör senaste numrets framsida. På läsplatta läser man en sida i taget och på datorn kan man välja att se hela uppslag eller bara en sida åt gången. Prova och se vad du tycker. Redaktionskommittén önskar er alla en riktigt skön och vilsam sommar med många spännande upplevelser. Vi ses i Karlstad med läsplatta och tidning under armen!