Sommaren är här!

2015-06-22 / Svensk Kirurgi / Volym 73 / Nr 3 / 2015

Efter en lång vårtermin fyllt av hårt arbete är det säkert många som ser fram mot att få återhämta sig under sommaren. Det är inte utan att man själv skulle behöva lite ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), även om det uttrycket inte brukar användas om kirurgens återhämtning i första hand. I det här numret nummer får vi tre artiklar om ERAS, ett koncept som vinner mark i Sverige och blir aktuellt för fler och fler diagnoser. Vi får läsa om ERAS Society, om framväxten av evidens i fältet och om erfarenheter från en ”early adopter”.

JAKOB HEDBERG
jakob.hedberg@svenskkirurgi.se
Uppsala

På utbildningssidan har många saker hänt under våren. Nya regler för läkares specialisttjänstgöring har trätt i kraft. En stor förändring är den så kallade gemensamma kunskapsbasen som delas mellan närliggande specialiteter. Blivande specialister i allmänkirurgi, kärlkirurgi, plastikkirurgi och urologi kommer under ett första år inhämta denna gemensamma bas för att uppnå kompetens som kirurgisk primärjour. Det har implikationer för vilka kurser som är lämpliga under detta första år och motiverar även ny kursverksamhet för våra ST-läkare. Den nya målbeskrivningen finns nu på plats och arbete med en ny utbildningsbok pågår. Mycket om detta finns att läsa i det här numret.

Delföreningarna och programkommittén har med ett gediget arbete lyckats skapa ett mycket fint program för årets Kirurgvecka och det hittar ni på sidan 164. Detta är på många sätt navet i svensk kirurgisk forskning och i tidningen fortsätter forskningens år med den allitererade kolumnen ”Sampel, slump och systematiska fel” samt en artikel om de för- och nackdelar bibliometrisk mätning av forskning kan ha. Ibland, när man är mitt uppe i en jäktig vardag, kan man få känslan av att man inte har tid med något annat än de patienter man har framför sig just då. Jag har respekt för den känslan och har ofta känt så själv, men jag tror att det är en bedräglig känsla. En kollega kommenterade detta lite skämtsamt med: ”40 procent av det vi gör är direkt fel, eller saknar evidens. Varför ska vi ha så bråttom att göra mer av det?” Ett sätt att öka kvaliteten på sitt arbete är att träffa kollegor och utbyta erfarenheter. Det är ingen tvekan om att mötesaktiviteten hos svenska kirurger håller hög klass. Vi kan här referera från inte mindre än fem möten och de utbyten av kunskaper och nya kontakter som knyts på dessa möten kommer med säkerhet patienterna till godo.

Hur en kirurg bäst återhämtar sig är nog synnerligen individuellt och såvitt jag vet inte särdeles beforskat. Kanske kan det vara ett uppslag för framtida forskning. Med dessa tankar och detta nummer önskar jag alla kollegor en underbar sommar och hoppas att denna skrift kan vara en del av er personliga ERAS.