Kirurgveckan Malmö Lund – en matnyttig vecka

2016 – 04 – 27 / Svensk Kirurgi / Volym 74 / Nr 2 / 2016

ERIK NORDENSTRÖM
erik.nordenstrom@skane.se
Malmö

Mötesgeneral Erik Nordenström hälsar oss i detta nummer varmt välkomna till Kirurgveckan i Malmö. Vi får en översikt av arbetet bakom arrangemanget och vad som planeras. In nästa nummer av Svensk Kirurgi kommer programöversikt och presentation av den lokala arrangörskliniken.

Efter ett och ett halvt decennium återvänder Kirurgveckan till sydvästra Skåne. Kirurgveckan fyller en viktig roll som budbärare av vetenskap.

Det är en plattform för övergripande diskussioner i hälso- och sjukvårdsfrågor nationellt och internationellt och det är en tummelplats för interaktioner mellan kirurger och den medicintekniska branschen.

Med fokus på Kirurgveckan och dess förberedelser i denna presentation, ser vi fram emot att hälsa er varmt välkomna till Malmö-Lund vecka 34!

Den nya ordningen

Den första Kirurgveckan arrangerades på sjukhuset i Varberg 1996. Sedan dess har Kirurgveckan vuxit till ett professionellt arrangemang med mångmiljonomsättning. Kirurgveckan 2016 är egentligen den första veckan som från ax till limpa formats enligt den ”nya ordningen”.

Numera är det Svensk Kirurgisk Förening som via ett aktiebolag arrangerar veckan. Det utses en lokal organisationskommitté som får delegation att tillsammans med samarbetspartners förbereda veckan. Aktiebolaget har ramavtal med tre viktiga partners. Akademikonferens är en statligt ägd kongressbyrå som upprättar alla avtal och hjälper till med budget och ekonomi. AppInMed är ett företag som ordnar med Kirurgveckans app, hemsida och abstrakthantering. Traveko är slutligen det bolag som sköter hela industriutställningen.

För den lokala organisationskommittén innebär det en möjlighet att koncentrera sig på plenarsession/SOTA, det sociala programmet, sjuksköterskeprogrammet, sekreterarprogrammet i ett samarbete med ovanstående partners.

Logotypen och mottot – en matnyttig vecka

Efter många trevande försök med konstiga mikrofoner och kockknivar fastnade vår heraldiker för logotypen ovan, där kniven skär igenom ordet Kirurgveckan. Vi
är stolta över att Svensk Kirurgisk Förenings emblem numera pryder Kirurgveckans hemsida. Vad gäller maten lovar vi att bjuda på mer än de popcorn ni fick i Örebro. Innehållet på veckan är också garanterat matnyttigt.

Lokalerna

Kirurgveckan 2016 hålls på Malmö Live. Byggnaden som stod klar 2015 och höjer sig 85 meter över marken är Malmös dyraste byggprojekt någonsin och inrymmer hotell (444 rum) med skybar, kongressanläggning och konsertsal. Två restauranger signerade den världsberömde kocken Marcus Samuelsson. Malmö Live ligger mycket nära centralstationen i Malmö och är en arkitektonisk pärla.

Vetenskapliga programmet

Kirurgveckan är i grund och botten ett vetenskapligt möte. Nya rön och rena undervisningsinslag blandas på ett bra sätt. Många internationella föreläsare förgyller veckan. Delföreningarna i Svensk Kirurgisk Förening gör här ett mycket stort arbete genom att titta på alla manuskript och sätta ihop ett bra program – Tack! Missa inte heller de mer övergripande föreläsningarna. Just dessa genomlysningar och diskussioner kan man inte få på de mer subspecialiserade internationella mötena som hålls i världen.

Vårdvetenskapliga programmet

Det vårdvetenskapliga programmet börjar i år på tisdagen med en gemensam mingellunch och invigning av programmet. För att göra programmet intressant för en bredare publik kommer både akut/traumakirurgi och cancerkirurgi beröras. Föreläsare kommer bla att prata om ”vården inifrån” och ”vikten av ett bra bemötande”.

Plenarsession Malmö-Lund – framtidens hälso- och sjukvård

Hur ska vi klara utmaningen när allt er patienter, med ett ändrat och ökat sjukdomspanorama, behöver insatser från hälso- och sjukvården med ökad kvalitet och sund hälsoekonomi? Under sessionen kommer bland annat en rCC chef, Kirurgföreningens ordförande, en hälsoeko- nom och en forskare drabba samman och diskutera detta glödheta ämne. Är skräddarsydd behandling framtiden? Är processtänkandet i hälso- i sjukvården lösningen?

SOTA-symposium Global kirurgi

Ämnet global kirurgi är mycket aktuellt och diskuterades bland annat nyligen i British Journal of Surgery. Under detta symposium kommer bla utbildning och träning, myggnät, operation smile och 25 års erfarenhet från Zimbawe – Botswana diskuteras. Även Svensk Kirurgisk Förenings roll i den globala kirurgin kommer att beröras.

Malmö badhus på 1880-talet.

ST-luncher

Tanken med ST-luncherna är att på förslag från KIrUB diskutera relevanta ämnen i lite mindre grupper samtidigt som lunchen intas. Luncherna brukar vara mycket uppskattade och särskilda biljetter kommer att finnas i receptionerna för uthämtning. Luncherna är i första hand avsedda för ST-läkare i Kirurgi.

Det sociala programmet

Kirurgveckan har varit och kommer även i år vara en fantastisk social möjlighet. Passa på att träffa gamla och nya kollegor och knyt kontakter med sponsorer och utställare. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda alla deltagare en gratis invigningskonsert med Malmö symfoniorkester i ett av Europas bästa konsertrum på Malmö Live. Efter konserten sker avmarsch till Glas- klart, belägen i gamla dockan där en gång Kockumskranen stod och byggde världens största båtar.

Blir det fördrink för alla och Svensk Kirurgisk Förenings prisutdelningar. Efter detta vidtar get-together med bland annat jazzinspirerad musik, mingeltallrik och dryck. Under veckan kommer möjlighet finnas att åka en båttur på Malmö kanal, gå en stadstur i Malmö och besöka det medicinhistoriska museet Livets museum i Lund. Man kan delta i golftävling på Bokskogens gamla golfbana, springa Kirurgmilen på ribersborgsstranden, lyssna på orgelmusik eller bara njuta på vattenhålet Skeppsbron. På torsdagen är det högtidlig bankett på Slagthuset. Förutom god mat och dryck utlovas mycket speciell underhållning!

Slutord

För alla oss som under era år levt med Kirurgveckan 2016 är det dags att öppna dörrarna. Varmt välkommen till Kirurgveckan Malmö-Lund 2016, en matnyttig vecka. ”We are the surgeons!”